BestemmingenValencia

5 geheimen van Valencia

Wat krijg je als je een historisch centrum, indrukwekkende architectuur, kilometers strand en een fijn klimaat in één stad stopt? En als je hier ook nog eens smakelijke tapas, sangria en markthallen vol verse producten aan toevoegt? Het prachtige Valencia! Als er een stad is die alles in zich heeft voor een perfecte stedentrip, dan is het Valencia wel. Mijn hart is veroverd en na het lezen van deze 5 ‘geheimen’ begrijp je vast waarom.

1. Street art in El Carmen

In het historische centrum van Valencia ligt de wijk El Carmen. Je vindt hier meerdere bezienswaardigheden, boetiekjes en gezellige restaurants in de kronkelende straten. Juist op de plekken waar je het misschien niet zult verwachten, zijn de muren versierd met street art door verschillende kunstenaars. Zelfs metershoge kunstwerken zijn geen uitzondering!

2. Jardines de Monforte

valencia-monforte

De drooggelegde rivier Turia is één van de highlights van Valencia. Na een tragische overstroming in de ’50 is er besloten dat de rivier omgelegd en deels drooggelegd zou worden. Het drooggelegde deel is momenteel een prachtig park van zo’n negen kilometer lang en zeer geschikt voor een picknick, fietstocht of wandeling. Maar ken je Jardines de Monforte ook al? Dit verstopte stadspark is een historisch pareltje van Valencia. Het was vroeger enkel toegankelijk voor koninklijke families, maar tegenwoordig kun je hier gewoon naar binnen lopen om bijvoorbeeld ontspannen een boekje te lezen.

3. Playa Patacona

Een vast onderdeel van een stedentrip naar de sinaasappelstad is natuurlijk met de voeten in het zand. Het strand van Valencia bestaat uit drie delen. Als je vanaf het centrum komt, zul je bij de haven als eerst Las Arenas tegenkomen. Nu ben je misschien geneigd om hier gelijk je doek uit te slaan, maar als je een stuk verder gaat kom je bij het stadsstrand La Patacona uit. Dit deel is populair onder surfers en er hangt een wat meer ‘tranquilo’ sfeertje.

4. Portal de la Valldigna

In Valencia zijn enkele bijzondere historische elementen overeind gebleven. Zo waren er vroeger twaalf poorten om de stad te beschermen. De overgebleven twee zijn de indrukwekkende stadspoorten ‘Torres de Serranos’ en ‘Torres de Quart’. Op de laatstgenoemde zijn de kogelgaten uit de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog nog duidelijk zichtbaar! Een minder bekend deel van de bescherming kun je in het oude centrum El Carmen tegengekomen. De oorspronkelijke Portal de la Valldigna, waar vroeger een grote deur tussen zat, is gebouwd in 1400 en diende als scheiding tussen het christelijk en het Moorse Valencia.

5. Paella Valenciana

Waar denk jij aan bij het woord paella? Zeevruchten? Dan verbaast het je misschien wanneer ik je vertel dat de traditionele paella niet met zeevruchten gegeten wordt, maar met onder andere konijn, kip en soms slakken. Paella komt van oorsprong uit Valencia en bij het grootste meer van Spanje wordt veel rijst verbouwd. Dit natuurgebied Albufera ligt ten zuiden van Valencia en bij het dorpje El Palmar kun je heerlijke authentieke paella eten. Vanuit het centrum van Valencia vertrekt een bus naar Albufera. Handig om te weten: paella wordt uitgesproken als ‘paeja’.

Wist je dat…

 • Valencia onder Barcelona en Madrid staat op het lijstje van de grootste steden van Spanje?
 • Je het ‘aangekoekte’ laagje van de paella op de bodem van de paellapan zeker niet moet laten liggen? Dit heet ‘socarrat’ en na een beetje schrapen heb je hiermee de meeste smaak te pakken!
  Yvet Spronk

  Yvet Spronk

  Hoi, mijn naam is Yvet. Ruim een jaar geleden liet ik Amsterdam achter me om in Valencia te gaan wonen en werken. En dat bevalt erg goed! Ik ontdek steeds meer van Spanje en ben dol op de sfeer en de Spaanse keuken. Waar je mij ’s nachts wakker voor mag maken? Een traditionele paella!

  Geen reacties

  Reageer nu

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.