BestemmingenEgypte

De pracht van de Rode Zee

Voor duikers en snorkelaars is de Rode Zee met zijn helderblauwe water en schitterende onderwaterwereld een waar paradijs. Het grote en brede koraalrif dat langs vrijwel de gehele Egyptische kust loopt, behoort tot de meest gevarieerde van de wereld. Neem een duik in het aangenaam warme zeewater en vergaap je aan de kleurrijkste koralen, vissen en andere zeedieren!

Rode Zee Schildpad

Zwemmen met zeeschildpadden

Alle kleuren van de regenboog

Direct voor de kust al kun je de opvallende blauwe papegaaivissen, gele koraalvlinders, rode koraalbaarsen en groene trekkersvissen spotten. Hun namen zijn al even fantasierijk als hun uiterlijk. Maar nog heel veel andere kleine en grote vissen staan hoog op het lijstje van duikers en snorkelaars. Zoals de keizersvissen met hun blauwe, gele en oranje lijnen, de tweeband anemoonvissen met hun bijna fluorescerende blauwe strepen en de vele zeilvindoktersvissen in alle kleuren van de regenboog. Je waant je net in Finding Nemo!

Schildpadden in het zeegras

Iets dat je ook niet mag missen tijdens je vakantie naar de Rode Zee zijn de koraalriffen en de velden met zeegras zeeschildpadden vinden – voor veel duikers en snorkelaars een hoogtepunt van hun uitstapje. Ook de langsnuitdolfijn, beroemd om zijn fraaie sprongen uit het water, en de blauw gespikkelde pijlstaartrog met zijn felblauwe stippen zijn uniek om te zien. De reuzenmanta is in de Rode Zee een van de meest imposante verschijningen. Deze grote rog kan wel zeven meter lang worden en ‘vliegt’ als een enorme vogel door het water.

Snorkel- en duikexcursies

Bijna alle 140 Neckermann-hotels aan de Rode Zee bieden snorkelen duikexcursies en boottochten aan. Maar als je dicht bij je hotel wilt blijven, kun je ook gemakkelijk zelf op pad gaan. Vraag bij de receptie om een snorkelset, neem een duik in het aangenaam warme zeewater voor je hotel en laat je verrassen door de vele geheimen die zich aan je openbaren! Rondom Marsa Alam kun je als je geluk hebt ook zeekoeien spotten. In de diepe wateren zijn haaien voor veel duikers een grote attractie. De witpuntrifhaai komt er het meeste voor, maar er worden ook hamerhaaien, walvishaaien en zelfs grote witpunthaaien waargenomen. Geen paniek: mensen staan niet op het menu…

Snorkelen Rode Zee

Snorkelen, rustig adem blijven halen!

Stekelige ongemakken

De meeste vissen en zeedieren in de Rode Zee zijn ongevaarlijk. Toch moet je goed opletten waar je gaat en staat. Er zijn een paar soorten die een venijnige steek kunnen uitdelen. De zee-egel bijvoorbeeld, en de doornenkroon, een stekelige zeester. Ook de Indische koraalduivel staat bekend als gevaarlijk, maar de kans dat deze opvallende vis een van de 18 stekels op zijn rug gebruikt is erg klein. Over het algemeen geldt: als je de aanwijzingen van je snorkel- of duikinstructeur opvolgt, goede waterschoenen draagt en oplet waar je je handen en voeten plaatst, is de kans dat je gestoken wordt bijzonder klein; de genoemde zeedieren vallen nooit uit zichzelf aan.

Glasboten en onderzeeërs

Bij een strandvakantie naar de Rode Zee hoef je niet per se nat te worden om de pracht en praal van het onderwaterparadijs te bewonderen. In sommige kustplaatsen kun je in een soort onderzeeboot stappen. Deze gaat gedeeltelijk onder water en via de grote glazen zijwanden heb je een fraai zicht op de natuurpracht van de Rode Zee. Vanuit veel plaatsen is ook een tochtje met een glasboot mogelijk: een boot met op de bodem een groot raam dat werkt als een vergrootglas. Zo vaar je door het immense ´aquarium´ en hoeft niemand de buitengewone onderwaterwereld van de Rode Zee te missen!

  Rik van Breda

  Rik van Breda

  Ik ben Rik. Met mijn gezin tour ik in de zomer meestal met de auto door Europa, en tussendoor ga ik graag een weekje naar een zonnige strandbestemming om bij te tanken. Dankzij mijn werk heb ik al veel bestemmingen mogen bezoeken, zowel zakelijk als privé!

  2 reacties

  1. Arjan jenny
   18 juni 2015 at 16:08

   Ah, de rode zee, altijd al schitterend gevonden. Ik heb nooit problemen ondervonden van het zeeleven gelukkig 🙂 Zo’n onderzeer trip is trouwens een unieke ervaring!

  2. Arjan Jenny
   18 juni 2015 at 16:12

   Hardstikke mooi gebied!

  Reageer nu

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.