Frankrijk

4 Franse clichés ontmaskerd!

Denkend aan Frankrijk beelden we waarschijnlijk allemaal een man met een baret en stokbrood in. Dezelfde man die dagelijks een potje petanque speelt met een glaasje champagne in de hand. Toch? Niet helemaal waar. Alhoewel elke fransman vast wel eens een stokbrood heeft gegeten, zijn wij, de Nederlandse vakantiegangers, misschien wel de grootste liefhebbers van deze Franse consumptie bij de camping bakker. Wij duiken in de crème de la crème van de Franse clichés en ontmaskeren er 4! Alors, on y va!

1. Fransen zijn de beste kussers ter wereld

We kennen allemaal wel de ‘French Kiss’, en we hebben hem waarschijnlijk ook allemaal wel eens uitgeprobeerd. Oud Franse presidenten Chirac, Sarkozy en Hollande weten er in ieder geval alles van! Ondanks dat de Fransen vaak getypeerd worden als ‘gereserveerd’, hebben ze wel een erg gepassioneerd leven. Er gaat geen feestje voorbij zonder een warme en hartelijke knuffel als groet, en Parijs staat niet voor niets bekend als de meest liefdevolle stad van de wereld! Maar een volk de beste kussers ter wereld noemen, is natuurlijk erg subjectief. We houden immers allemaal van een andere type zoen! Wat is jouw favoriet? De Mexicanen hebben in ieder geval het wereldrecord kussen op hun naam staan. In 2009 hebben circa 40.000 Mexicanen samen op dezelfde plaats gezoend!

2. In Frankrijk draagt elke oude man een baret

De zachte, ronde baret met het kleine steeltje in het midden werd in de 19e eeuw geïntroduceerd in het zuiden van Frankrijk. Inmiddels is de baret de grens overgetrokken en is hij over de hele wereld te zien! Menig man en vrouw lopen er inmiddels mee over straat om een creatieve, Franse look uit te stralen. Die inspiratie komt voornamelijk van de vele filmsterren, kunstenaars, dichters en intellectuelen die de baret als een verlengstuk van hun creativiteit zagen. Maar oorspronkelijk was de baret het symbool voor revolutie en activisme. Zo droeg Che Guevara de baret in zijn strijdige jaren. Maar wij genieten nog steeds het meest van de oude Fransman met de baret op, op een bankje in het park met een krant. Gelukkig zien we deze authentieke stijl nog vaak genoeg in het zuiden van Frankrijk, en is de baret tot op vandaag nog steeds dé referentie voor het Franse hoedje.

3. Elke Fransman houdt van petanque

De meesten zullen petanque beter kennen als jeu de boules, maar petanque is eigenlijk een variant op het laatstgenoemde balspel. Op de Franse campings wordt het spel vaak gespeeld door de vakantiegangers, maar de professionele variant is toch echt van een ander niveau. De Franse behendigheidssport zoals we hem nu kennen is door Jules Lenoir gevormd. Deze oude man kon wegens zijn reuma geen aanloop meer nemen en speciaal voor hem werden de spelregels aangepast. Hiermee moest petanque gespeeld worden vanaf een vaste werp plek en de reputatie van ‘oudemannensport’ was geboren! Maar uiteraard zijn de Fransen niet alleen goed met de ballen van petanque, maar ook in andere balsporten, zoals voetbal en tennis. Dit zijn de meest beoefende sporten in clubverband in Frankrijk. Daarnaast is kunstschaatsen ook verrassend populair, ook al komen hier geen ballen bij kijken!

4. Fransen drinken elke dag champagne

De beste champagne komen volgens velen uit Frankrijk, maar dat betekent natuurlijk niet dat de Fransen hun magnifieke champagne elke dag drinken. Er wordt wel eens gezegd dat elke Fransman een eigen mini wijntuin heeft, maar dit is natuurlijk niet echt waar. De Fransen mogen trots zijn op hun champagne, maar zelfs voor hen is een dagelijkse borrel ietwat te veel. In de 17e eeuw verscheen de champagne uit het gelijknamige gebied in Frankrijk pas in de fles. Daarvoor serveerden Franse hovelingen al in de 15de eeuw de bubbels aan buitenlandse vorsten die op bezoek kwamen. Krijg je al zin in een glaasje? Doe een wijntour door Frankrijk met de auto en proef de beste kwaliteit!

Ken jij nog een Franse cliché die echt ontmaskerd moet worden? Laat het ons weten!

  Saskia Hazes

  Saskia Hazes

  Hi, mijn naam is Saskia. Ik werk als marketing communicatie specialist voor Neckermann reizen. Tijdens mijn vakantie ben ik overdag het liefst op of in het water. Daarnaast ga ik ook graag cultuur snuiven. Maar mijn ultieme vakantiegevoel is 's avonds op een terrasje, onder het genot van een cocktail, genieten van het uitzicht.

  Geen reacties

  Reageer nu

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.