Frankrijk

5 tussenstops op de Route du Soleil

Frankrijk is de ideale bestemming voor een autovakantie, ook met het hele gezin. Ben je van plan om naar de kust af te reizen, dan hebben wij een van de mooiste routes voor je uitgestippeld. Volg je de ‘Route du Soleil’ dan vind je hieronder enkele tips die zeker de moeite van het afslaan waard zijn! Denk aan heerlijke mosterd van Dijon, authentieke dorpjes en een van de mooiste wijngaarden van Frankrijk!

De Route: Metz, Dijon, Beaune, Mâcon, Lyon

Afstanden vanaf Utrecht:

 • Metz: 440 KM
 • Dijon: 530 KM
 • Beaune: 739 KM
 • Mâcon: 820 KM
 • Lyon: 895 KM

1. Metz

Kathedraal Metz

Kathedraal van MetzMetz ligt in het noordoosten van Frankrijk in de Elzas, aan de Moezel. De rivier is vanaf de Route du Soleil vrijwel niet te zien, maar de Cathédrale St Étienne zie je overal bovenuit pieken. Een imposant bouwwerk en zeker een bezoekje waard. Net als Centre Pompidou Metz, het zusje van het beroemde Parijse museum. En de kinderen? Die vermaken zich prima in pretpark Walygator Parc.

2. Dijon
Kir cocktail Dijon

Wie een stop inlast in Dijon, kan de stad op een leuke manier verkennen: op een Segway. Onder begeleiding van een gids word je door het prachtige centrum geleid. Na het afstappen even ergens een potje mosterd kopen natuurlijk, waar Dijon bekend om staat! Op een afstand van zo’n 70 kilometer van Dijon ligt het park Bibracte. Hier vind je de mooiste archeologische vondsten, leuk voor zowel jong als oud. Wil je ’s avonds even ergens aanschuiven voor een drankje? Kies dan voor de cocktail Kir, vernoemd naar de burgemeester Kir van Dijon.

3. Beaune

museum Hôtel-Dieu Beaune

Museum Hôtel-DieuBeaune ligt pal aan de Route du Soleil. Je neemt de afslag Beaune en bent er vrijwel direct. In het prachtige plaatsje wonen zo’n 23.000 inwoners. Beaune is niet groot, maar er is genoeg te zien en te doen. Museum Hôtel-Dieu is echt een aanrader om te bezoeken. Beaune is de wijnhoofdstad van de Bourgogne. Als je hier rondloopt, wandel je als het ware op het ondergrondse gangensysteem waar de wijn wordt bewaard. Sla ook Rue Carnot niet over, een gezellige winkelstraat.

4. Mâcon

Wanneer je het Franse Mâcon aandoet is een bezoek aan een wijngaard eigenlijk een must. Het gebied rond Beaune is prachtig. Kruipdoor, sluipdoor rijdend kom je door authentieke dorpen met grote wijnnamen als Pommard, Volnay en Meursault. Nadeel: in de zomer is het druk en wijn in de Bourgogne is voor leken misschien wat ingewikkeld om ‘zo maar’ wat te kiezen. De Beaujolais – verderop langs de Route du Soleil, net onder Mâcon – leent zich meer voor een spontaan bezoek.

5. Lyon

Lyon

Zo klein als Beaune is, zo groot is Lyon. Het is dan ook de tweede stad van Frankrijk als je de voorsteden meerekent. Net als Parijs is het ingedeeld in arrondissementen en voorzien van een metro-netwerk. De rivieren de Saône en de Rhône komen hier samen en dat geeft de stad haar charme. Tel daarbij op dat Lyon gezien wordt als de culinaire hoofdstad van Frankrijk én dat het centrum op de werelderfgoedlijst staat van UNESCO. In Parc de la Tête d’Or in Lyon kunnen de kinderen lekker rondbanjeren. Picknickspullen mee!

Hier slaap je onderweg

 • Camping du Lac de la Liez in Langres, op zo’n 85 km ten noorden van Dijon aan het meer.
 • Hotel Les Charmilles in Lux, op zo’n 40 km ten zuiden van Beaune en 125 km ten noorden van Lyon.
 • Camping La Grappe Fleurie in Fleurie, op zo’n 60 km ten noorden van Lyon.
  Jolijn Koopmans

  Jolijn Koopmans

  Hoi allemaal, ik ben Jolijn. Nieuwe landen ontdekken, lokale gerechten en wijn uitproberen, dat vind ik het ultieme genieten. Als ik daarnaast ook nog lekker sportief de natuur in kan, dan is mijn vakantie helemaal geslaagd!

  Geen reacties

  Reageer nu

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.