Griekenland

Klein-Grieks: Kalamata

Griekenland is een vakantiebestemming waar je ieder jaar terug kunt komen en keer op keer verrast wordt. Wij hebben alvast een nieuwe suggestie voor je, het minder bekende Kalamata op het schiereiland Peloponnesos! Kalamata wordt ook wel Griekenland in het klein genoemd, vanwege de veelzijdigheid van deze prachtige plaats waar oud en nieuw Griekenland bij elkaar komen. Ga op ontdekkingstocht door het schilderachtige Kalamata en laat je verrassen door de groene, bergachtige omgeving, omringd door paradijselijke uitzichten over de stad en het water.

De oude stad

In het oude gedeelte van Kalamata, ook wel Palia Poli genoemd, maak je kennis met het authentieke Griekenland. Dit zie je met name terug in de architectuur en het eten. Maak een wandeling vanaf het Agios Ioannisplein langs de bossen kleurrijke bloemen en beweeg je door de smalle straatjes richting het kasteel in het oude centrum. Kalamata is jarenlang bezet geweest door Byzantijnen, Albanezen, Venetianen en Ottomanen en die verschillende stijlen zie je terug in de ruïnes. Vanaf het kasteel kijk je uit over de stad met op de voorgrond de opvallende torens van de Ypapanti kerk.

uitzicht-kalamata

Uitzicht vanaf het kasteel

De dag sluit je af met een heerlijke maaltijd in de oude stad. Hier moet je zijn voor een goed vleesgerecht, zoals het bekende gyros. Ta Rolla wordt door velen aanbevolen als hét restaurant om te genieten van de traditionele Griekse keuken; en dat kan ook niet anders wanneer je bij binnenkomst een oude dame achter de pannen ziet staan! De meeste favoriete oma van Kalamata maakt hier voor jou het lekkerste stukje Griekse vlees klaar.

Het nieuwe gedeelte

Het nieuwe gedeelte van Kalamata is eind jaren 80 tot stand gekomen door de snelle commerciële en industriële groei in de stad. Vandaar dat je hier ook meer bredere straten met moderne winkels tegenkomt om een dagje goed te shoppen; de meeste winkels vind je tussen de Aristomenousstraat en de Farosstraat.

Kalamata is tegenwoordig een echte fietsstad geworden met speciale fietspaden die het oude en nieuwe gedeelte met elkaar verbindt. Daartussenin kom je langs het grootste park van Kalamata met een uniek openlucht spoorwegmuseum vol met verschillende oude treinen en stoomlocomotieven. Kinderen kijken hier hun ogen uit wanneer jij bij de taverne aan het park geniet van je koffie of languit op het gras uitrust van het fietsen!

Breng ook absoluut een bezoekje aan de nieuwe markt van de stad. Hier vind je speciale wijnbars en restaurants met mezedes, zoals het hippe Cantoina. Deze spot maakt alleen gebruikt van lokale ingrediënten van de markt en het is werkelijk verrukkelijk!

Tijd voor het strand

Strand van Stoupa

Uiteraard heeft ook deze Griekse stad een aantal ontspannende stranden. De meeste stranden aan Kalamata zijn kiezelstranden, maar mocht je graag met je voeten in het zand willen wroeten, dan kan dit ook. Nog geen half uur van Kalamata vandaan vind je het zandstrand van Stoupa dat zeer in trek is bij kinderen. Blijf je liever dichter in de buurt, ga dan naar de stranden aan de promenade van Kalamata waar je geniet van een drankje in de hand bij een van de vele barretjes. En om de benen te strekken, of voor een romantische wandeling, kan je de lange promenade nog aflopen!

  Saskia Hazes

  Saskia Hazes

  Hi, mijn naam is Saskia. Ik werk als marketing communicatie specialist voor Neckermann reizen. Tijdens mijn vakantie ben ik overdag het liefst op of in het water. Daarnaast ga ik ook graag cultuur snuiven. Maar mijn ultieme vakantiegevoel is 's avonds op een terrasje, onder het genot van een cocktail, genieten van het uitzicht.

  Geen reacties

  Reageer nu

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.