BestemmingenEgypteEten en drinkenGriekenlandSpanjeTurkije

Tafelmanieren in het buitenland

In het buitenland houdt men er soms vreemde eetgewoonten op na. Oké, niet per sé vreemd, maar vaak wel anders dan bij ons. Met welke smakelijke tradities kun je rekening houden, en waarmee proost je? Lees hier verschillende tafelmanieren van vier landen:

1. Spanje

Drukke bende in de tapasbar
In veel Spaanse bars worden gebruikte servetjes, garnalenkoppen, pindaschillen en dergelijke op de grond gegooid. Smerig als de vloer ermee bezaaid ligt? Welnee! Dit is een teken dat de bar goed bezocht wordt.

Laat eten
Spanjaarden eten laat, ’s middags én ’s avonds, dus reken niet op warm eten om 5 uur. De locals lunchen uitgebreid rond 14 uur en eten ’s avonds pas na 21 uur. Tip: bezoek eerst een tapasbar om niet om te vallen van de honger.

Netjes op stap
Spanjaarden zien er graag verzorgd uit als ze uit eten gaan. Ga dus niet op z’n Hollands in een korte broek en gympen naar een goed restaurant; dan word je als een vreemdeling behandeld.

Sherry en Sangría
Sangría en sherry zijn typisch Spaanse dranken. Sangría is een heerlijke wijn-vruchtendrank en sherry (jerez) is er in zeker tien varianten, van gortdroog tot mierzoet. Salud! (uitspraak: saloed!)

Spaanse sangria - shutterstock_191043143

De typische Spaanse drank sangría

2. Griekenland

Luidruchtige gezelligheid
Verwacht geen rustig avondje als je op vakantie in Griekenland in een lokale taverna uit eten gaat: Grieken zijn soms zo luidruchtig dat het lijkt of ze op de vuist gaan. Geen zorgen, ze hebben het ´gewoon´ gezellig. Kinderen zijn altijd welkom, maar ze moeten zich wel netjes gedragen: niet in het restaurant rondrennen of zoveel lawaai maken als de Grieken zelf.

Broodnodige hapjes
Brood hoort bij een Griekse maaltijd, dus je krijgt het vaak ongevraagd voorgeschoteld én je moet er iets voor betalen. Als je toch al brood hebt, bestel er dan wat mezedes (voorgerechtjes) bij en doop je stukje brood ongegeneerd in alle schaaltjes, net als de Grieken.

Retsina
Neem er een glas retsina bij, een bijzondere witte wijn met een harssmaakje. Yamas! (uitspraak: jamas!)

3. Turkije

Voeten op de vloer
Als je in Turkije uit eten gaat, houd dan je voeten op de vloer. Het is namelijk een belediging om je schoenzolen te laten zien. Dus laat ze niet zomaar bungelen.

Hapjes binnen je bereik
Als Turken allerlei hapjes (mezze) op tafel zetten, is het de bedoeling dat je alleen eet van de schaaltjes waar je bij kunt. Wees niet bang: de verre schaaltjes komen vanzelf naar je toe. Eet je in een lokanta, een eenvoudige eettent, dan wijs je in de vitrine of achter de toonbank aan wat je wilt eten, en betalen doe je bij het mannetje achter de kassa.

Heerlijke turkse hapjes en dips

Heerlijke Turkse hapjes en dips

Gastvrije drankjes
Turken bieden gasten altijd een kopje koffie of thee aan, ook in de winkeltjes in een bazaar. Gewoon aannemen, want het verplicht tot niets en weigeren is erg onbeleefd. Thee of koffie is meestal gezoet, dus geef het duidelijk aan als je geen suiker wilt. Drink je kopje koffie niet al te gulzig leeg, want onderin ligt een laagje drab.

Raki
De nationale sterke drank van Turkije is raki, een anijsdrank die aangelengd wordt gedronken, ook tijdens de maaltijd. Serefe! (uitspraak: sjerifè!)

4. Egypte

Eten met rechts
In Egypte eet iedereen met zijn rechterhand; de linkerhand is bedoeld voor handelingen die in het kleinste kamertje worden uitgevoerd. Egyptenaren raken zelfs hun bord of servet niet aan met de linkerhand.

In het restaurant
In restaurants lopen vaak jongens rond die alleen de tafels dekken en afruimen. Wees dus niet verbaasd als na je laatste hap je bord opeens weg is. Bedienend personeel verdient niet veel in Egypte, vergeet bij het afrekenen dus niet een fooi van minimaal 10 procent te geven (als de bediening tenminste goed was).

Mierzoete thee en ongepaste drank
Thee (shai) is de nationale drank in Egypte, en ook hier is die mierzoet. Drink je liever een alcoholisch drankje? Egypte is een islamitisch land, dus over straat lopen met een biertje is ongepast. Bisochtak! (uitspraak: bisochtak!)

 

Welke opmerkelijke tafelmanieren heb jij op vakantie meegemaakt?

 

  Jolijn Koopmans

  Jolijn Koopmans

  Hoi allemaal, ik ben Jolijn. Nieuwe landen ontdekken, lokale gerechten en wijn uitproberen, dat vind ik het ultieme genieten. Als ik daarnaast ook nog lekker sportief de natuur in kan, dan is mijn vakantie helemaal geslaagd!

  Geen reacties

  Reageer nu

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.