BestemmingenEgypte

Het geheim van El Gouna

Een vakantie naar El Gouna begint bij het verhaal van de zoektocht van één man naar het mooiste plekje van Noord Afrika om een huis en een steiger te bouwen. Die man is Samih Sawiris, een rijke Egyptische zakenman. Hij vindt zijn paradijsje in de oostelijke Sahara, aan de westkust van de Rode Zee, net ten noorden van Hurghada. Niet lang daarna sluiten wat vrienden zich aan bij Sawiris, getroffen door de schoonheid van de plek met zijn azuurblauwe lagunes. Langzaam bloeit er een gemeenschap op tussen de zee, de woestijn en de bergen, die heel toepasselijk El Gouna wordt genoemd – ‘de lagune’.

Bijzondere architectuur

Vandaag de dag is El Gouna een sfeervolle badplaats, waar mensen van over de hele wereld permanent of tijdelijk wonen of hun vakantie doorbrengen. Naast villa’s en appartementen in traditionele en moderne stijl staan er zo’n 17 prachtige hotels verspreid langs de kust en de lagunes. Beroemde bouwmeesters uit alle windstreken hebben hun bijdrage geleverd aan het stadsbeeld, zoals de Amerikaanse Michael Graves, de Italiaan Alfredo Frida en de Egyptenaar Shahab Mazhar.

Egyptisch Venetië

Vanwege de vele kanalen en bruggetjes wordt El Gouna ook wel Egyptisch Venetië genoemd; je kunt je er zowel per bootje als bus(je) laten vervoeren. In downtown El Gouna (Kafr El Gouna), opgetrokken in de stijl van een Egyptisch dorp, kun je heerlijk rondslenteren, winkelen, eten en ’s avonds op een terrasje ontspannen. De plaatselijke bevolking doet boodschappen in de supermarkten in stadshart Tamr Henna, waar je ook traditionele barbiers en kappers vindt.

El Gouna terras

Heerlijk dineren op een terrasje aan het water

Meest milieuvriendelijke vakantieoord

Heel bijzonder is dat El Gouna zichzelf volledig kan voorzien. Er is een eigen ziekenhuis, er zijn eigen waterbronnen, een eigen fishfarm en organische boerderij, een kleine luchthaven en een haven waar zeewaardige jachten aanleggen. Bovendien is El Gouna officieel erkend als Egyptes meest milieuvriendelijke vakantiebestemming. Alle hotels hebben een Green Globe Award, en het stadje diende als pilotlocatie voor het Green Star Hotel Initiative, het eerste ecotoerismelabel van Egypte!

Hergebruik

Hergebruik staat in El Gouna hoog in het vaandel; meer dan 85 procent van het afval wordt gerecycled. Zo leven de dieren op de plaatselijke boerderij van voedsel dat overblijft uit onder meer de hotels en wordt het land bemest met organisch afval. De fishfarm draait op het zoute water dat overblijft bij het ontzilten van zeewater. Ook stenen, kleerhangers, enveloppen, biogas, glas, papieren en plastic tasjes – en nog veel meer – worden gemaakt van gerecycled materiaal.

Milieuvriendelijk El Gouna

Kleurrijk afval scheiden in El Gouna

Dine Around!

Ondertussen draait het allemaal om het welzijn van de toerist. El Gouna doet werkelijk álles om het de vakantieganger naar de zin te maken. Naast de 18 holesgolfbaan is er een kartbaan, een aquarium en een gratis openlucht bioscoop. Ook voor kitesurfers is El Gouna een uitstekende plek en je kunt er leren duiken, windsurfen en paardrijden door de woestijn. Uniek is het ‘Dine Around’- programma: gasten van onder meer het Mövenpick Resort & Spa El Gouna, Sheraton Miramar Resort, Three Corners Ocean View en Three Corners Rihana Resort & Inn kunnen gratis of tegen een kleine toeslag dineren in andere restaurants dan die van deze hotels zelf. Daarnaast biedt een vakantie naar Egypte uiteraard ook DE kans om de oude tempels van Luxor en Aswan, de piramides van Caïro en de Sinaïwoestijn te bezoeken. Waar wacht je nog op?

  Esther Boerhof

  Esther Boerhof

  Hi, ik ben Esther. Ik maak graag verre reizen waar ik me onderdompel in een andere cultuur, nieuwe mensen leer kennen en de lokale keuken proef. Het liefst met een strand in de buurt waar ik tussendoor lekker kan relaxen!

  Geen reacties

  Reageer nu

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.