Italië

5 x Typisch Italiaans

Ooit verleid door de pure schoonheid van Italië? Misschien wel door haar schilderachtige landschappen, de goddelijke smaken op je bord, de imponerende kunst en geschiedenis of de Italiaanse macho in zijn Ferrari en Gucci pak? Italië is de ware ‘la dolce vita’ die ons allemaal wel eens veroverd heeft. Tijd om 5 typisch Italiaanse eigenaardigheden te “ontmaskeren” waar we allemaal van houden. Andiamo!

1. Italianen drinken continu koffie

koffie-Italie

In Nederland worden we tegenwoordig niet meer wakker zonder een koffie in de ochtend. Het lijkt voor ons wel een noodzakelijk middel om de werkdag te kunnen beginnen met die meters lange rijen voor het koffieapparaat op kantoor. De echte liefde voor koffie lijkt daarmee een beetje te worden vergeten. Maar gelukkig kan je dat weer terugvinden in Italië! In Italië is koffie pure poëzie met hun perfecte espresso, ristretto, cappuccino, latte macchiato, caffé lungo, corretto die dagelijks worden opgeslorpt. Begin de dag net zoals de echte Italiaan met een cappuccino nog voor je ontbijt. Eet daarna een ‘cornetto’ -de Italiaanse, zoete versie van een croissant- als ontbijt, en schakel na een uurtje al over op een espresso. ’s Middags sluit je je lunch af met een schuimige latte macchiato. En tot slot bestel je na je overheerlijke pasta of pizza nog een espresso of americano. Nu maar hopen dat je ’s nachts nog goed slaapt!

2. Italianen leven om te eten

‘Eten is leven’ zou het motto van Italië kunnen zijn. In ieder geval wel als je het ons vraagt, want een van de grootste redenen waarom menig Nederlander naar Italië op vakantie gaat, is vanwege de overheerlijke antipasti, pizza, parmaham en zoveel meer. Begin de dag met een ontbijtje buiten de deur; Italianen ontbijten zelf vrijwel nooit in eigen huis. Eet de eerder genoemde ‘cornetto’ of ga voor een lekkere ‘brioche,’ om vervolgens een uitgebreide lunch te consumeren in een knus café. Italianen zelf nemen hier meestal ruim de tijd voor tijdens hun werkpauze en eten vaak warm. Maar ‘s avonds pakken ze natuurlijk echt uit. Van een Prosecco ga je over op antipasti -een koud voorgerecht- om vervolgens over te gaan op de primo piatto -een warm voorgerecht- bestaand uit soep, vlees, vis of pasta. Wellicht zit je al goed vol, maar dan volgt natuurlijk nog de secondo piatto -het hoofdgerecht! Doe dan je bovenste broek knoop open om plaats te maken voor ijs of tiramisu met een Grappa, Amaretto, Sambuca of Limoncello ernaast!

3. Italianen praten temperamentvol met hun handen

Italianen hebben een prachtige taal en een temperamentvolle persoonlijkheid; en dat ziet men ook terug in hun uitgesproken gebarentaal! Let maar eens goed op wanneer je een gesprek voert met een Italiaan, hun handen ondersteunen het volledige gesprek. Ga bijvoorbeeld naar een groot plein of een lokale markt en krijg de volgende 5 handbewegingen snel onder de knie om indruk te maken:

“Het interesseert me niet”: veeg met je handrug tegen de onderkant van je kin.
“Wat wil je nu eigenlijk?”: houd je 5 vingertoppen tegen elkaar en schud je hand geïrriteerd op en neer. Dit noemen ze ‘la mano a borsa’ (hand als een zakje).
“Bedankt!”: maak een cirkel met je duim en wijsvinger en houd je andere vingers omhoog.
“Opgelet!”: tik met je wijsvinger tegen je neusvleugel als een persoon niet deugt.
“Het eten is heerlijk!”: maak met je wijsvinger een draaiende beweging naast je wang.

4. Italiaanse mannen zijn macho’s

Italiaanse mannen zijn zo glad als een pakje boter natuurlijk. Niet alleen vanwege hun ravenzwarte haren vol met gel, maar met name door hun overweldigende flirtgedrag. In Italië is dit een ware kunstvorm geworden wat hen tot macho’s pur sang maken. Met hun razendsnelle en dure wagen rijden ze je voorbij, geven ze je achter hun elegante zonnebril een charmante knipoog, en voor je het weet zit je met hem op het terras aan een Prosecco; lekker genieten van van de ondergaande zon.

5. ‘La mamma’ heeft het altijd voor het zeggen in Italië

De moeder is de spil van de ‘familia’. Ze is de rots in de branding, een baken van troost en de centrale persoon die de hele familie bij elkaar houdt. La mamma zorgt voor wekelijks uitje met de familie waar alle bovenstaande punten voorbij komen: met de hele familie aan de eettafel, felle discussies met hevige handgebaren over de veroveringen van de macho van de familie, afsluitend met een kopje koffie.

De moeder wordt in Italië net zoals Maria (de moeder van Jezus) vergeleken met deugdzaamheid, vruchtbaarheid en bescheidenheid; afkomstig van het christendom. Het feit dat Moederdag in Italië een officiële feestdag is en Vaderdag niet, bewijst eens te meer de cruciale rol van la mamma in het dagelijkse leven van elke Italiaan, zelfs voor de macho!

Weet jij nog andere typisch Italiaanse eigenaardigheden?

  Kelly Smit-Kentrop

  Kelly Smit-Kentrop

  Hi, ik ben Kelly en ik werk als e-mailmarketeer bij Neckermann Reizen. Andere culturen interesseren mij enorm. Daarnaast kan ik erg genieten van de natuur en word ik blij van het strand. Dit zijn dan ook aspecten die ik tijdens mijn vakantie graag terugzie. Het ene jaar maak ik een verre reis en het andere jaar sta ik met een tent op een camping in Europa.

  Geen reacties

  Reageer nu

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.