Italië

Bello Bardolino

Altijd als ik aan Bardolino denk krijg ik een glimlach op mijn gezicht. Negentien was ik, vers van het VWO wist ik niet wat ik wilde studeren. Dan toch maar een jaartje buitenland. Doel: aan iedereen (lees: aan mezelf) kunnen bewijzen dat ik het in mijn eentje kon redden. Dat ik mijn eigen leven op kon bouwen op een onbekende plek.

Van kamperen naar wonen
foto Sanne

En zo geschiedde, ik ging een jaar in Bardolino wonen, een dorpje welbekend onder de Nederlanders, aan het Gardameer in Noord-Italië. Mijn opa en oma gingen er zelfs jaren achtereen kamperen in de zomervakantie. Ik kwam er aan in de herfst. Het was nog prachtig weer toen ik aankwam. Het huis waar ik woonde was uniek. Ik had mijn eigen appartementje in een enorme villa aan de strada Fanino. Het uitzicht op het meer, vooral als de avond viel, was zo ongelofelijk prachtig.

Taalcursus in de club

Elke maandagochtend pakte ik de bus naar Verona, op ongeveer drie kwartier rijden. Daar had ik samen met een klas vol buitenlanders lessen Italiaans. Dat was behoorlijk pittig, ik sprak geen woord en de lessen waren uiteraard in het Italiaans. Soms skipte ik een class en ging ik Verona in. Ik werd verliefd op de stad. Het Piazza delle Erbe met historische gebouwen uitkijkend op de Arena. Casa di Giulietta met romantisch balkon, de heerlijke eettentjes en de nog fijnere winkelstraten en markten. Ik kon me volledig onderdompelen in deze stad, wat een feest!

Bardolino zelf was in de winter saai, bijna doods. Maar gelukkig wist ik als 19-jarige wel de goede uitgaansgelegenheden te vinden. Discotheek Hollywood was een thuiswedstrijd. Vijf minuten bij mijn appartement vandaan kon ik na een avondje dansen letterlijk naar huis rollen. Samen met een groep vrienden, die ik daar had leren kennen, struinden we alle kroegjes, restaurantjes en clubs af. In die gelegenheden leerde ik mijn beste Italiaans, daar kon geen cursus tegenop!

Zomerse sferen

Tussen de bedrijven door deden we ook nog een paar tripjes naar Venetië, gewoon met de trein. We hebben daar zelfs carnaval gevierd, dat is wel even wat anders dan carnaval in Oeteldonk. De meest prachtige outfits kwamen voorbij.

Toen de zomer eindelijk kwam werd het helemaal feest, lekker het water op, zonnebaden in de enorme tuin en alle terrasjes pakken die ik maar kon vinden. Het eten was al helemaal zalig. Vast recept elke vrijdag was eten bij La Formica: als primi een half bord verse pasta met pesto en als hoofd een tagliata met rucola en parmezaan. Vergezeld van een goed glas wijn was mijn avond helemaal goed. Ik kwam ook eens bij een trattoria terecht, grote gedekte tafels met groepen mensen. Aanschuiven was het enige dat ik hoefde te doen. En zitten, eten en drinken. Middenin de graanvelden. Deze mensen verbouwden alles zelf en maakten zelfs hun eigen wijn.

Tot ziens Italië, tot ziens kilo’s
Gardameer, Bardolino

Toen de zomer afliep was het tijd om weer naar huis te gaan. Ik heb uiteraard een legendarische afscheidstournee gemaakt. Huilend van verdriet ging ik weg. Eenmaal thuis was het afkicken (en afvallen: 10 kilo!), het gewone leven weer oppakken en doorgaan.

Ik ging studeren aan de UvA en het was gedaan met deze mooie tijd. Gek genoeg ben ik nooit meer terug geweest naar Bardolino. Misschien angst dat er dingen veranderd zijn. Mijn beste vriend Jeroen woont er helaas ook niet meer.

Ik heb in de planning staan mijn kinderen te laten zien waar ik een jaar gewoond heb toen ik 19 was, maar pas als ze wat groter zijn. Wie weet inspireert het hen. Want jezelf leren kennen en erachter komen dat je het toch ook echt in een onbekende en vreemde omgeving kan redden is een van de meest wijze levenslessen die ik mezelf ooit cadeau heb gedaan!

  Sanne Bluemink

  Sanne Bluemink

  Ik ben Sanne Bluemink, moeder van 2 en woon in Amsterdam. Ik werk als Branded Content Manager bij Mama Media Group. Ik kom uit een echt luchtvaartnest en heb al veel van de wereld gezien. Maar er staan nog wel een aantal bestemmingen op mijn bucket list zoals Australie, Zuid-Amerika en Toscane. Maar dan uiteraard met man en kinderen!

  Geen reacties

  Reageer nu

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.