Italië

La Dolce Vita: een reis door zomers Italië

Geen standaard zonvakantie naar Italië, maar een autovakantie in een cabrio langs de adembenemende Italiaanse bloemenrivièra. De bloemenrivièra is onderdeel van de provincie Ligurië, de smalste provincie van Italië, die loopt van de grens met Frankrijk tot aan Toscane. Wie de kustweg volgt komt onderweg gezellige stadjes en dorpjes tegen die zeker de moeite van het uitstappen waard zijn. Wij beginnen even onder San Remo en rijden door naar Genua. In rechte lijn is het zo’n 170 kilometer van west naar oost, maar de rit wordt veel leuker als je deze opsplitst in meerdere etappes. Hier de 8 stops die je zeker niet mag missen!

1. Ventimiglia
Botanische tuin Hanbury

Ventimiglia heeft alles wat je je voorstelt bij een mediterrane stad: een schilderachtig centrum, mooie boulevards, gezellige terrasjes en prachtige brede stranden. Niet te missen bezienswaardigheden zijn de Romeinse opgravingen, waaronder een theater, en de botanische tuin bij Villa Hanbury genaamd giardinihanbury.

2. Bussana Vecchia
Bussana Vecchia

Bussana Vecchia, enkele kilometers ten noorden van San Remo, is een romantisch dorp met prachtige vergezichten over zee. Na een aardbeving in 1887 werd het een spookdorp dat in de jaren vijftig is herontdekt door kunstenaars uit de hele wereld. Officieel is het nog steeds een ruïne, maar inmiddels is het een bruisende plek met leuke restaurants, barretjes en galeries.

3. Dolcedo

Dolcedo

Kleurrijk DolcedoDolcedo is een plaatsje gelegen boven Imperia. Het gebied staat mede bekend door de olijfolie uit deze streek. Het dorpje telt slechts zo’n 1250 inwoners, waaronder Joëlle die hier samen met haar man en drie kinderen woont. Ze leven hier van een kleinschalige olijfboomgaard. “Het is geweldig hoe elke maling anders smaakt”, aldus Joëlle. De flessen zijn via hun webshop te bestellen en in diverse winkels in Neder­land te koop. Nog leuker is het om bij hen langs te gaan, te proeven en wat flesjes mee naar huis te nemen. Graag uiterlijk een dag van tevoren laten weten dat je komt via info@olijfolie.it.

Tip! Heerlijk lunchen met prachtig uitzicht doe je bij Le 5 torri in Civezza, een charmant dorpje vlakbij Dolcedo.

4. Albenga

De ommuurde en goed bewaarde middel­eeuwse stad Albenga is een uitgebreide tussenstop waard. Het culturele middel­punt is Piazza San Michele. Bezoek er tijdens je vakantie de kathedraal met z’n klokkentoren en wandel door naar het Palazzo Vecchio del Comune, waar een museum is met sculpturen, aardewerk en mozaïeken uit de Romeinse tijd tot aan de middeleeuwen. Tijd voor een gelato of een cappuchino op Piazza dei Leoni of op een van de andere zonnige pleintjes!

5. Villanova D’albenga

Vlakbij Albenga, een paar kilometer landinwaarts, ligt het fraaie stadje Villanova d’Albenga met eeuwenoude straatjes en stegen. Laat je bedwelmen door de heerlijke geuren van de planten en bloemen waar­mee de huizen van oudsher versierd zijn.

6. Albissola Marina

In het plaatsje Albissola Marina is de traditionele keramiekkunst nieuw leven ingeblazen, en hoe! De gehele strandpromenade ‘Lungomare degli Artisti’ van ruim een kilometer lang is versierd met twintig enorme vloermozaïeken, ontworpen door bekende twintigste-eeuwse kunstenaars. Er werden vijf miljoen mozaïekstukjes gebruikt!

7. Portofino

Heel toeristisch, maar ook heel leuk. Alsof je in een film rondloopt. Zo typisch Italiaans, zo schilderachtig, zo kleurrijk. Sla vooral het haventje niet over als je tijdens je vakantie in Italië in dit vissersdorp ten zuiden van Genua bent.

8. Genua

Genua

De haven van GenuaEen hoogtepunt in deze havenstad is de Strada Nuova uit 1551. Het is een van de mooiste straten ter wereld die terecht op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Rijke families bouwden er hun paleizen, die nu vaak musea zijn. Zeker een stad die je niet mag overslaan tijdens een autovakantie langs de Italiaanse bloemenrivièra.

  Jolijn Koopmans

  Jolijn Koopmans

  Hoi allemaal, ik ben Jolijn. Nieuwe landen ontdekken, lokale gerechten en wijn uitproberen, dat vind ik het ultieme genieten. Als ik daarnaast ook nog lekker sportief de natuur in kan, dan is mijn vakantie helemaal geslaagd!

  Geen reacties

  Reageer nu

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.