Eten en drinkenItalië

Zo smaakt Italië

Ervaar zelf het grote voordeel van reizen met je eigen auto: neem een voorraadje culinaire ontdekkingen mee. Uit Italië dit keer, luilekkerland bij uitstek en perfect voor een autovakantie! We zetten zeven smakelijke ontdekkingen uit Italië voor je op een rij, waar je gemakkelijk met de auto kunt komen!

1. Fattoria del poggiolo: Italiaanse olijfolie

In de heuvels net buiten Spoleto, in Umbrië, is de Monini Fattoria del Poggiolo gelegen. Een echt familiebedrijf dat sinds 1920 prachtige biologische extra vergine olijfolie produceert. Bezoekers worden er gastvrij ontvangen. Een leuk uitje! monini.com

2. Norcineria: worst en delicatessen

Italiaanse worst

Een norcineria is eigenlijk een soort slagerij (voornamelijk in Umbrië, Toscane en Lazio) waar ze het vlees van varkens uit de streek verwerken tot allerlei worstsoorten. De bekendste is natuurlijk de salami, van oorsprong een aan de lucht gedroogde worst die op die manier langer bewaard kan worden. Wil je worst kopen? Vraag dan of je mag proeven. Dat vinden ze hier heel gewoon!

3. Grappa
Grappa

Als de wijn is gebotteld, blijven er restanten van druiven over. Zonde om weg te gooien, dachten de Italianen. Ze destilleerden het mengsel en zo ontstond grappa. In het De Poli Grappa museum in Bassano del Grappa kun je zien hoe dat destilleren gaat. En ja, proeven mag ook van het drankje dat wel 60% alcohol kan bevatten. (Pas op, want je moet natuurlijk nog rijden!)

4. Torrone: Italiaanse nougat

Nougat Torrone

Nougat wordt gemaakt van onder andere honing en noten, in allerlei variaties. De Fransen zeggen dat zij de eersten waren die nougat maakten in Montélimar, maar inwoners van Cremona (60 kilometer van Milaan) weten het absoluut zeker: in hun stad werd voor het eerst torrone geproduceerd. Het lekkers zou deel hebben uitgemaakt van een bruidsbanket, zo staat in een document van 25 oktober 1441 beschreven. Hoe het ook zit, torrone is te koop in allerlei smaken en vormen. Volgens velen is de lekkerste te koop in de Piemonte. Bij Antica Casa Faccio dal 1856 in Cassinasco, in de streek Asti ten noorden van Genua.

Wist je dat? 80% van de torrone in Italië wordt verkocht rond kerst. Het is daar een typische kerstlekkernij, zoals bij ons pepernoten bij Sinterklaas horen.

5. Panforte di Siena
Panforte di Siena

De lekkerste koek uit Siena. Vol noten, gedroogd fruit, cacao en specerijen (vooral peper). De eerste panforte werd al in de 13de eeuw gemaakt in Toscane, toen de kruisvaarders terugkwamen uit het Verre Oosten en allerlei smaakmakers meebrachten. Panforte betekent dan ook: ‘sterk brood’ doorspekt met specerijen.

6. Ijskoude limoncello in Sorrento

Limoncello

Een heerlijk drankje bij voorkeur gemaakt van de beroemde biologische citroenen uit Sorrento. Deze likeur wordt ijskoud geserveerd. De streek rond Sorrento is bekend om zijn geurige citroenboomgaarden, de bloesem in het voorjaar en de etherische oliën van de schil in het najaar. Leuk om een van de beroemdste limoncellomakers te bezoeken: Villa Massa in Piano di Sorrento.

7. Caffe

Koffie en Italië zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De lekkerste variaties drink je in een van de Goppion cafeterias, zoals in Trevisio waar in 1949 de eerste werd geopend.

Wil je je route vooraf uitstippelen, en een aantal van bovenstaande tips hierbij meenemen? Bekijk dan de Neckermann autovakanties voor nabijgelegen accommodaties en meerdere tips om je autovakantie nog lekkerder te maken!

  Saskia Hazes

  Saskia Hazes

  Hi, mijn naam is Saskia. Ik werk als marketing communicatie specialist voor Neckermann reizen. Tijdens mijn vakantie ben ik overdag het liefst op of in het water. Daarnaast ga ik ook graag cultuur snuiven. Maar mijn ultieme vakantiegevoel is 's avonds op een terrasje, onder het genot van een cocktail, genieten van het uitzicht.

  2 reacties

  1. Ineke
   12 april 2016 at 08:07

   Vergeet vooral bij bijzonderheden niet het feest elk jaar van de tortellini op de historische brug bij het hele historische stadje Borghetto bij Valeggio sul Mincio de plaats die bekend is om zijn tortellini. Gelegen tussen Pesciera en Villa Franca. Denk er aan dat de beste Salami uit San Gimignano komt. De vis specialiteiten in Chioggia direct onder Venetie waar je met de busboot naar Venetie kunt.
   Als jullie de koek uit Siena noemen zou ik ook het jaarlijkse terugkerende paardenrennen de “Paleo” noemen. Een echt groot feest in augustus waar alle buurten met hun eigen kleuren, liederen aan deelnemen en “hun” paard naar het plein begeleiden. Het bekendste pizza restaurant Il Giglio in de heuvels in Monzambano 10km van Pesciera.

  2. Saskia Hazes
   12 april 2016 at 10:17

   Hoi Ineke,
   Bedankt voor je leuke tips!

  Reageer nu

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.