CitytripMarokko

Mysterieus Marrakech

“Stad van duizend kleuren en gezichten” – zo wordt Marrakech wel genoemd. Niet zo gek, de stad is een knooppunt van talrijke karavaanroutes én de meest ‘Afrikaanse’ stad van Marokko. Hier komen Berbers, Arabieren, handelaars uit de omliggende landen en reizigers uit de hele wereld samen. In de kleurrijke, door de woestijn omgeven oasestad resideerden eeuwenlang de sultans en (groot)viziers van Marokko met hun enorme hofhouding. Ze lieten er schitterende paleizen met weelderige tuinen aanleggen. Al sinds de 19de eeuw voelen kunstenaars en schrijvers uit het westen zich aangetrokken door deze mysterieuze stad. Yves Saint Laurent bekende: “Deze stad heeft me tot kleur bekeerd.”

Hoogtepunten van Marrakech

Marrakech, waar de wereld van Duizend-en-een-nacht nooit ver weg lijkt, heeft erg veel te bieden! Hieronder een aantal hoogtepunten die je echt niet mag missen en we stuk voor stuk verder zullen uitlichten:

 • Place Jemaa el-Fna, kloppend hart
 • De kleurrijke soeks, de grootste van Marokko
 • Moorse paleizen El-Badi en Palais de la Bahia
 • Dwalen door de medina

Een bruisend plein

Tajine Marrakech

Tajine

Place Jemaa el-Fna wordt ook wel het beroemdste plein van Afrika genoemd en bestaat al sinds de 11de eeuw. Het grote centrale plein in de medina is het kloppend hart van de stad, uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. In de ochtend is er markt en wemelt het van de locals. Na het middaguur krijgt het plein de trekken van een kermis als acrobaten, verhalenvertellers en muzikanten het plein bevolken. En ’s avonds, als de schemering inzet (het heure bleue, zoals de Franstaligen het noemen) verandert het plein nogmaals van sfeer. In razend tempo worden er mobiele keukentjes opgezet. Overal staan pannen te dampen en sissen vlees en groenten op de grillplaten. Verwacht eenvoudige gerechten van verse ingrediënten, zoals brochettes (vlees- en visspiesjes) tajines (stoofgerechten) en kefta (gehaktballetjes). Heerlijk!

Oogverblindende soeks

Direct achter Place Jemaa el-Fna beginnen de soeks van Marrakech, het grootste netwerk van bazaars in Marokko. De eindeloos vertakkende straten en steegjes zijn bezaaid met winkels en stalletjes, waar je werkelijk alles kunt kopen. Gelukkig zit er systeem in de chaos, want elk ambacht heeft zijn eigen soek: de leerbewerkers, de pottenbakkers, de juweliers, de verkopers van babouches (spits toelopende sloffen) en de wolververs zijn allemaal bij elkaar te vinden.

Neem gerust een kijkje in de werkplaatsen en fondoeks waar ambachtslieden aan het werk zijn. Bijvoorbeeld bij de wolververs: de natuurlijke pigmenten in aardewerken potten en de kleurrijke stoffen die ermee gemaakt worden zijn werkelijk oogverblindend.

Paleizen uit 1001 Nacht

Palais de la Bahia

Prachtig bewerkte deur van Palais de la Bahia

Van het El-Badipaleis, in de 16de eeuw door sultan Ahmed el-Mansoer gebouwd en op z’n hoogtepunt het grootste paleis van de hele Maghreb, zijn alleen ruïnes over. Maar de immense afmetingen van het complex, dat meer dan 350 kamers telde met prachtige tuinen eromheen, geven een goed beeld van de macht van de sultan. Loop er doorheen en je voelt je zelf een ware sultan!

Beter bewaard gebleven zijn de twee vizierspaleizen Dar Si Said en het Palais de la Bahia, uit de 19de eeuw. In het eerste vind je de mooiste verzameling Marokkaanse volkskunst in het land. Het Palais de la Bahia is een enorm paleiscomplex met binnenplaatsen, Arabische tuinen, rijkversierde zalen en talrijke kamertjes, waar ooit de vele vrouwen van de (groot)vizier woonden. Het paleis is zo mooi en goed geconserveerd dat het regelmatig in films als decor wordt gebruikt!

Van oude muren…

Medersa Ben Youssef school Marrakech

Medersa Ben Youssef

De oude stad wordt nog altijd omringd door de antieke stadsmuren met de beroemde stadspoort Bab Agnaou. Al is de joodse gemeenschap grotendeels verdwenen, je kunt nog steeds dwalen door de oude joodse wijk, de mellah. Je kunt een kijkje nemen in de fraaie 14de eeuwse Medersa Ben Youssef – ooit de grootste Koranschool van Marokko met onderkomens voor honderden studenten. Drink onderweg wat thee in een riad, een oud stadspaleis met lommerrijke binnenplaats… En, er is nog zo veel meer dat je te voet tegen zal komen! Marrakech leeft.

Het belangrijkste is dat je er bent, dat je de geuren opsnuift en het leven bekijkt dat zo veelkleurig aan je voorbij trekt. Marrakech heeft een heel eigen sfeer en energie en daarvan deel uitmaken, voor een dag of enkele dagen, is een ervaring die je niet vergeet! Een oud Marokkaans gezegde luidt niet voor niets: ‘Wie naar Marrakech gaat, keert als een ander terug’.

  Jolijn Koopmans

  Jolijn Koopmans

  Hoi allemaal, ik ben Jolijn. Nieuwe landen ontdekken, lokale gerechten en wijn uitproberen, dat vind ik het ultieme genieten. Als ik daarnaast ook nog lekker sportief de natuur in kan, dan is mijn vakantie helemaal geslaagd!

  Geen reacties

  Reageer nu

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.