Senegal

No stress strandvakantie in Senegal

Laat ik eerlijk zijn. De keren dat ik Senegal heb overwogen voor een strandvakantie, zijn op nul handen te tellen. Jaren geleden stond het wel op de shortlist voor een rondreis Afrika. Toen won de combinatie Kenia en Uganda. Nu stap ik alsnog in het vliegtuig en over zes uurtjes landen we in de hoofdstad Dakar. 

Eerste indruk van Senegal

De avond is gevallen als we bij ons resort aankomen. Het zwembad is al dicht. De bar echter open, er worden zoete welkomstcocktails geserveerd. Lekker. M’n bagage laat ik achter in de kamer en even later sta ik met blote voeten in het aangename zoute water. Ik staar over de donkere Atlantische Oceaan en verheug me op de dagen die gaan komen.

Hotel Royal Horizons Baobab

Vandaag geen strand, maar safari

Hoe cool! We gaan vandaag op safari. Op tijd uit de veren dus. Niet omdat het ver rijden is, de ingang van het park ligt op een half uur vanaf de toeristische badplaatsen. Maar omdat ik eerst nog op mijn gemak wil genieten van een omeletje, wat pannenkoekjes en vers fruit.

We zullen geen ‘kill’ zien, er zijn namelijk geen roofdieren in het Bandia Reservaat. Wel zo relaxt voor de dieren die normaal op het menu van bijvoorbeeld de leeuw staan. En voor de jonge en wat meer teerhartige safarigangers is het natuurlijk ook prima.

Een kudde buffels ligt er relaxt bij en vindt het prima dat we een kijkje komen nemen. De ene antiloop is de andere niet, blijkt ook maar weer vandaag. Sommige poseren gracieus, andere minder zelfverzekerde exemplaren gaan er op een drafje vandoor. De zebra’s zijn wat eigenwijs en blijven tussen de struiken, de giraffen laten zich echter graag van alle kanten zien. Een kleintje rent naar zijn mama, schattig. Maar de struisvogels stelen vandaag voor mij de show, wat een super geinige wezens.

Ook ontmoeten we aapjes, leguanen en kleurrijke vogels. De baas van het park zien we niet, de neushoorn heeft een dagje vrij. En er blijken toch nog wat roofdieren te zijn bij het bezoekerscentrum, in een grote afgesloten vijver liggen de nijlkrokodillen als echte badgasten te zonnen op een strandje. Een hyena neemt een duik in z’n private pool. Ondanks dat hij me vragend aankijkt laat ik hem toch zelf zijn rug maar insmeren.

Een kijkje in het (heftige) verleden van Dakar en Gorée

Denkend aan Dakar bekruipt mij een nostalgisch gevoel. Het zal te maken hebben met de Dakar Rally waarbij ik als klein jochie op tv de auto’s zag ploeteren door het mulle zand. Door zijn ligging op de meest westelijke punt van Afrika is dit een belangrijke havenstad voor handel met Europa en Amerika. Het trieste is dat Dakar daardoor ook een van de grootste slavenhandel centra was van de 16e tot de 19e eeuw. Onze gids vertelt uitgebreid over het verleden, hoe de grootste en sterkste kerels uit West-Afrika werden geselecteerd en families uit elkaar werden gerukt. Het eiland Gorée, vlak voor de kust in de baai van Dakar, speelde hierbij een belangrijke doorvoerrol. De slaven konden namelijk niet zwemmen, dus niet ontsnappen.

Als we met de ferry aankomen en via de pier het eiland Gorée betreden heb ik moeite me voor te stellen wat een ellende zich hier heeft afgespeeld. De felgekleurde huisjes, het grote rode hart waar enthousiast wordt gefotografeerd door een verliefd stelletje en de vibe in het algemeen dragen daar aan bij. Wij gaan naar links en ploffen neer bij een restaurantje. Er worden smakelijke visspiesen, een koud lokaal biertje en humor geserveerd. Ook het toetje tovert een lach op mijn gezicht, een banaan op een bordje. Prachtig, dit is voor mij Afrika!

Wanneer ik alleen aan de wandel ga passeer ik winkeltjes, kraampjes en galerietjes. Praat hier en daar een paar zinnen in mijn beste Frans (bonjour, ca va, il fait chaud) en sla af en toe een aanbod af van dames die willen dat ik hun winkel kom bekijken. Na een tijdje loop ik door vervallen achterstraatjes en kom ik uit bij een van de weinige plekken die mij aan het zware verleden doet denken. Voor me ligt een rij verroeste kanonnen, achter me de burcht. Maar ook hier overheerst positiviteit, er hangt een groepje jongeren dat luistert naar moderne Senegalese deuntjes. Fijn om te zien dat zij het eiland op deze manier kunnen beleven. Een bezoek aan het slavenhuis (Maison des Esclaves) lukt helaas niet meer, de boot vertrekt bijna. Voor ons gelukkig terug naar Dakar.

In de stad Dakar zelf zijn het de dames die de stad kleur geven, tussen de grauwe gebouwen wiegen zij in hun opvallende gewaden, alsof op weg naar het bal. De mannen zijn duidelijk minder modebewust. De jonge kinderen in hun blauwe schooluniformen zijn de opvallende vrolijke noot, goedlachs en in voor een dolletje. De wachters van het presidentieel paleis zijn streng, foto’s mogen absoluut niet worden gemaakt. Bij de rondslenterende straatverkopers kun je terecht voor wat je maar wilt. Een autostuur of ruitenwissers nodig, no problem, ze hebben het. Zelf ga ik voor een paar fraaie halskettingen voor de dames thuis.

Bepaal zelf hoeveel Afrika/Senegal je wilt ervaren

Relaxen op het strand, een verfrissende duik in het zwembad, een hapje hier, een drankje daar. Veel meer heb je niet nodig op vakantie. Maar als je dan toch in Senegal bent… er is zoveel leuks te doen vanuit je hotel in de directe omgeving.

Een safari zou ik willen bestempelen als ‘must’.  Wij maakten ook een leuke buggytocht vanaf het hotel door het plaatsje en de omliggende natuur. Ook stapten we vanaf het strand in een bootje voor een verkenning van het natuurgebied van Somone waarbij we pelikanen, een arend en andere vogels zagen (8 euro p.p.). Ook meerden we nog even aan bij de Rastabar, jah man!

Wil je wat meer van Senegal zien dan is een bezoek aan Dakar en het slaveneiland Gorée een goed idee. Ben je op zoek naar een meer heftige Afrika ervaring, dan is een georganiseerd bezoek aan de visafslag van M’bour een belevenis die je nooit zult vergeten.

En onthoud, no stress in Senegal…

Ik verbleef in het Hotel Royal Horizons Baobab. Dit hotel is prachtig gelegen aan het strand en uitgeroepen tot beste all inclusive hotel van Senegal. Alle ingrediënten voor een top vakantie!

Michel Dooijewaard

Michel Dooijewaard

Hi, ik ben Michel en ik werk mijn hele leven al in het toerisme, nou ja, uiteraard niet mijn hele leven. Van alles op kantoor, maar ook als host in Zuid Spanje. Tussendoor nog een tijd in Australië en Nieuw-Zeeland gewoond, gewerkt, gereisd. Voorheen hadden we iets meer avontuurlijke reizen, tegenwoordig vier ik vakantie met het gezin. En af en toe nog een reisje zonder…

Geen reacties

Reageer nu

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.