BestemmingenEten en drinkenSpanje

10x lekkers uit Spanje

Spanje kennen we allemaal als het land van de zon, zee en stranden. Het land van de Costa’s en de flamenco, van Real Madrid en Barcelona. Maar waar je pas echt van gaat watertanden zijn de lekkere Spaanse gerechten. De Spaanse keuken kent overheerlijke traditionele gerechten en tapas, waarin oude tradities en moderne smaken elkaar treffen. Typische kenmerken van de Spaanse keuken zijn een scheutige toepassing van olijfolie, het gebruik van verschillende soorten uien, knoflook en peterselie, en een overvloed van verse producten die men in het land zelf vindt. Om straks op vakantie in Spanje te begrijpen wat er op de kaart staat en te weten wat je gaat bestellen, hierbij 10 typische hapjes uit de heerlijke Spaanse keuken. En een lekker recept om zelf te maken – dan heb je alvast een beetje vakantie op tafel!

Estofado

Estofado

1. Estofado
Een simpele stoofschotel gevuld met aardappel, vlees en paprika.

2. Tortilla
Een Spaanse aardappelomelet, met meestal veel knoflook en ui erin. Vaak in taartvormige stukken gesneden, die je ook op een bocadillo (hard broodje) kunt bestellen.

3. Empanadas
Pasteitjes gevuld met bijvoorbeeld kipgehakt, kruiden en tomaten, of vegetarisch: gevuld met een paddenstoelenmix.

Zarzuela

Zarzuela

4. Pollo al ajillo
Kip die flink gemarineerd is in de knoflookolie.

5. Albondigas en salsa de tomate
Gehaktballetjes in tomatensaus. De saus kan soms pittig zijn dus als je hier niet van houdt, check bij de ober of ze picante zijn of niet.

6. Zarzuela
Visgerecht met kabeljauw- en schelvisfilet, mosselen, uien, knoflook, paprika, tomaten en verse kruiden.

7. Torta de Almendras
Een overheerlijke amandeltaart als nagerecht, met gemalen amandelen, sherry, citroen en opgeklopte verse room.

8. Paella
Rijstgerecht met kip en zeevruchten. Een recept voor de perfecte paella vind je in het blog Fijnproeven met IBEROSTAR Topchef Espinar.

9. Aioli
Knoflookmayonaise, past eigenlijk overal bij (vlees, vis, stokbrood, rauwkost).

10. Gazpacho

Gazpacho

Gazpacho

Een typische Spaanse soep die koud gegeten wordt. Zo maak je hem zelf:

Bereidingstijd: 20-30 minuten
Ingrediënten voor 4 personen:
• 2 sneetjes witbrood
• 3-4 el rode wijn
• 500 g tomaten, ontveld en in stukken
• 1 komkommer, geschild, van zaden ontdaan en in stukken
• 1 rode (geroosterde) paprika, zonder zaadlijsten en in stukken
• 2-3 tenen knoflook
• 50 ml olijfolie
• halve rode peper, zonder zaadjes
• zout
• 2-3 el wijn- of sherryazijn

Hulpmiddelen
Keukenmachine of staafmixer en een zeef.

Voorbereiding
Laat het brood weken in de wijn.

Bereidingswijze
Meng het in wijn geweekte brood, de tomaten, komkommer, paprika en knoflook in de keukenmachine of een diepe schaal om te pureren met de staafmixer. Voeg de olie en de wijnazijn toe, meng alles tot een fijne soep massa en breng verder op smaak met peper en zout. Vergeet vooral niet te proeven! Voeg dan eventueel meer kruiden of wijnazijn toe. Wrijf de soep door een zeef en zet een paar uur in de koelkast om door en door koud te worden.

Serveertips
Serveer in kleine kommetjes of glaasjes. Met eventueel als garnituur: croutons, blokjes tomaat, komkommer, paprika en ui, grof gehakt hardgekookt ei.

¡Buen provecho!

    Esther Boerhof

    Esther Boerhof

    Hi, ik ben Esther. Ik maak graag verre reizen waar ik me onderdompel in een andere cultuur, nieuwe mensen leer kennen en de lokale keuken proef. Het liefst met een strand in de buurt waar ik tussendoor lekker kan relaxen!

    Geen reacties

    Reageer nu

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.