BestemmingenEten en drinkenSpanje

Fijnproeven met IBEROSTAR´s Topchef Espinar

Chefkok Honorato Espinar (49) is Executive Chef binnen de Spaanse hotels & resorts keten IBEROSTAR in Andalusië, Montenegro, Marokko, Tunesië, Griekenland en op de Balearen en Canarische eilanden. Hij is ook wel bekend als Topchef in Spanje, zeg maar de Spaanse Robert Kranenborg. Honorato is een zeer toegewijde cuisinier die meer dan zijn best doet voor een gastronomische belevenis voor zijn gasten. We interviewden Honorato voor een kijkje in de wereld van een Topchef bij IBEROSTAR Hotels & Resorts.

Hoe is uw passie voor het koken ontstaan?

“Ik stak als tienjarig jongetje in de keuken al graag mijn neus en vingers in de pannen. Mijn carrière begon op 14-jarige leeftijd als pannenwasser in een restaurant, vanaf daar ben ik de keuken in gegroeid. Ik deed kennis op als commis de cuisine (leerling kok) in een hotel. Door het gebrek aan onderwijs in mijn jeugd heb ik nooit leren lezen, daarom heb ik mezelf geleerd om te observeren en te vertouwen op gevoel en mijn smaakpapillen. Mijn passie bleek echt in de hotelwereld te liggen, waar ik als chef de partie en vervolgens sous-chef de kneepjes van het vak leerde.”

Hoe kwam u bij IBEROSTAR terecht?

“In 1990 begon mijn reis met IBEROSTAR, ik was toen 25 jaar. Binnen enkele jaren nam ik de leiding en werkte ik als Executive Chef bij IBEROSTAR Albufera Park en IBEROSTAR Albufera Playa. Nu, zo´n 20 jaar later, run ik de Operations afdeling en delegeer ik meerdere IBEROSTAR Hotels & Resorts keukens in verschillende landen. Ik heb in deze functie wel meer dan 4.000 medewerkers onder mijn hoede!”

Wat is Iberostarchef en hoe is het ontstaan?

“Dit concept hadden we al jaren in gedachten als de perfecte combinatie van de IBEROSTAR waardes: kwaliteit, customer service en gastronomie. Dat is Iberostarchef; fine dining waarbij de gasten beleven hoe een ruw product vers voor hun neus wordt klaargemaakt. Het achterliggende idee is dat onze gasten het hele proces van de bereiding meemaken en proeven. Zo kunnen zij bijvoorbeeld met eigen ogen zien (en proeven!) hoe Spanjaarden hun traditionele paella maken!”

De restaurants van IBEROSTAR onderscheiden zich onder andere door een veelzijdig aanbod van gerechten. Wat voor keuken kunnen de gasten verwachten en waar proeven we de beste typische IBEROSTAR gerechten?

“Onze prioriteit is kwaliteit. Alle ingrediënten worden nauwkeurig geselecteerd voor de beste gerechten. Daarbij kijken we altijd naar het aanbod in de streek om een heerlijk lokaal gerecht te kunnen serveren. Op Mallorca in IBEROSTAR Club Cala Barca en op Tenerife in IBEROSTAR Anthelia vind je bijvoorbeeld vooral verse vis en ham op de kaart. Gasten proeven elke dag van de week verschillende keukens in hun hotel, met een focus op streekgerechten. Een ding is zeker, bij IBEROSTAR Hotels & Resorts beleef je een unieke eetervaring.”

Tot slot, wat is een typisch gerecht van u en IBEROSTAR?

“Wat in geen enkel IBEROSTAR hotel ontbreekt in de uitgebreide selectie van de keuken is de traditionele Spaanse paella. Dit is mijn recept voor de lekkerste Middellandse Paella, niet doorvertellen…” Als je belooft het niet verder te vertellen, delen we hieronder het recept stiekem toch.

Traditionele Paella Mixta Recept

iberostar chef paella

Aantal porties: 10

Boodschappenlijst:
Olijfolie – 4 el
Paella Rijst – 700 gr
Rib van het varkensvlees – 300 gr in kleine reepjes
Konijn – 500 gr in kleine reepjes
Kipfilet – 500 gr in blokjes gesneden
Knoflook en ui – 20 + 30 gr fijngehakt / fijngesneden
Kip en/of groenten bouillon – 1500 ml
Witte wijn – 120 ml
Rode Paprika – 80 gr in kleine stukjes
Groene Paprika – 400 gr in kleine stukjes
(Pijl) Inktvis – 300 gr in ringen gesneden
Octopus – 300 gr in kleine stukjes
Langostinos – 500 gr ongeschild
Mosselen – 500 gr
Tomaten Saus – 25 gr
Saffraan – 1 klein plukje
Citroen – 12 partjes ter garnering

Bereidingswijze:
Voorbereiding: 30min › Bereiding: 60min › Klaar in: 1uur30min

1. De olijfolie verhitten in een grote (paella) pan op middelmatig vuur. Voeg ui, knoflook, beide paprika’s en vlees toe en roer gedurende 10 minuten door.
2. Voeg de rijst toe en de tomatensaus en bak dit gedurende 2 minuten aan. Roer de helft van de bouillon erdoor. Voeg vervolgens wijn, en saffraan toe. Breng aan de kook en laat zo’n 12 minuten sudderen, af en toe roeren.
3. Proef of de rijst al gaar is. Zo niet; voeg dan de resterende bouillon toe en roer dit goed door elkaar. Laat het gerecht langzaam pruttelen en blijf proeven totdat de rijst gaar is.
4. Roer vervolgens de inktvis en octopus erdoor en laat nog 2 minuten koken. Vergeet niet de mosselen en garnalen toe te voegen, dit hoeft ook maar 2 minuten te koken!
5. Zet het vuur uit en bedek de hele pan met een deksel of aluminiumfolie en laat het gerecht zo´n 3-5 minuten rusten.
6. Dek de tafel en schenk een Spaanse wijn in.
7. Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak toevoegen aan de paella en garneren met partjes citroen.

¡Buen provecho!
IBEROSTAR Hotels & Resorts logo

 

 

 

    Honorato Espinar

    Honorato Espinar

    Hola! Ik ben Honorato Espinar en werk als Chef Kok bij IBEROSTAR Hotels & Resorts. Ik heb een ware passie voor gastronomie en sta dan ook het liefst elke dag in de keuken om nieuwe gerechten te koken voor gasten die mijn passie willen proeven.

    2 reacties

    1. Francesca
      26 maart 2015 at 21:39

      Dit recept klinkt heerlijk, ik ga het dit weekend eens proberen, wie weet kan ik dan eindelijk een lekkere paella zelf maken! 🙂

    2. Esther Boerhof
      31 maart 2015 at 12:08

      Hoi Francesca, we zijn heel benieuwd of het gelukt is? Groeten, Esther namens Neckermann Reizen

    Reageer nu

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.