BestemmingenCanarische EilandenEten en drinkenSpanje

Tapas op Gran Canaria

Tapas op Gran Canaria, de beste van de archipel? De inwoners van Gran Canaria vinden van wel! De plaatselijke tapas hebben in ieder geval een eigen twist. Je kunt er de echte klassiekers eten, maar juist de eilandspecialiteiten, zoals pata de cerdo of ropa vieja, zorgen voor verrassingen. Heerlijk!

Van eenvoud naar raffinement

Enkele decennia geleden waren tapas die sympathieke eenvoudige hapjes die je gratis kreeg aangeboden in Spaanse bars. Ze werden geserveerd op een schoteltje dat op je glas stond: tegen de insecten, zei men. Intussen werd je met die kleine hapjes – nootjes, gekookte bonen, ingelegde visjes – dorstig gemaakt en verleid om nóg een glas te nemen. Maar de gewoonte om tapas te serveren heeft ongetwijfeld ook te maken met het late uur waarop Spanjaarden dineren: je overleeft die glazen wijn en bier tussen vijf en negen uur ’s avonds simpelweg niet als je er niet wat bij eet.

Hoe het ook zij, de bescheiden tapas van weleer hebben plaatsgemaakt voor een populaire en zeer uitgebreide keuken met een enorme diversiteit: van gegrilde vis, schelp- en schaaldieren tot regionale worsten en allerlei groenten-, aardappel- en eiergerechten.

De grote populariteit van tapasbars en -restaurants is niet zo vreemd: je kunt precies bestellen wat je wilt en hoeveel je wilt en je eet in een lekker ontspannen sfeer en in een (meestal) gezellige ambiance. Ideaal als je met kinderen uit eten gaat en voor de snelle trek tussendoor.

‘Gran’ Canaria

Tapas montaditos

Montaditos

Ook op de Canarische Eilanden hebben tapas een hoge vlucht genomen. Zowel in de toeristische plaatsen als in afgelegen vissersdorpen en strandenclaves zijn tapasbars te vinden, waar je heerlijk kunt eten. Gran Canaria is na Tenerife en Fuerteventura het grootste eiland van de archipel, maar de inwoners beschouwen hun keuken als de beste! Voor tapas hebben ze zelfs een aparte benaming: enyesques.

Op Gran Canaria eet je tapas met een typisch Canarische of Gran Canarische twist. Naast klassiekers zoals calamares en sardientjes, tortilla’s, jamón serrano en empenada’s staan hier eilandspecialiteiten op het menu zoals pata de cerdo (varkenspoot), gestoofd konijnenvlees en montaditos, ministokbroodjes belegd met alles wat je bedenken kunt, koud of warm. De Gran Canarische cocina casera, ofwel de ‘burgerkeuken’ van het eiland, is ook in de tapas terug te vinden. Probeer de kleine stoofschoteltjes zoals ropa vieja of een goed gevuld soepje (potaje of caldo) in tapasformaat. Verder zorgt de nabijheid van de zee voor een overvloed aan heerlijke visgerechten. Om je vingers bij af te likken!

  Jolijn Koopmans

  Jolijn Koopmans

  Hoi allemaal, ik ben Jolijn. Nieuwe landen ontdekken, lokale gerechten en wijn uitproberen, dat vind ik het ultieme genieten. Als ik daarnaast ook nog lekker sportief de natuur in kan, dan is mijn vakantie helemaal geslaagd!

  Geen reacties

  Reageer nu

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.