BestemmingenCultuurEntertainmentSpanjeVakantieblogsVakantietips

3x Spaanse Fiesta

Spanjaarden houden van feesten en vieren hun -veelal christelijke- feestdagen dan ook in volle glorie. De Spaanse fiestas zijn kleurrijk, levendig en duren soms dagenlang. Die speciale dagen hoef je zeker niet te omzeilen, want toeristen kunnen uitgebreid meefeesten! Een aantal van de traditionele feesten trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers. Deze drie fiestas mag je komende zomer en najaar in elk geval niet missen als je op vakantie gaat naar Spanje:

Fiesta #1: San Juan

De beelden gaan in vlammen op

De beelden gaan in vlammen op

Wanneer:23-24 juni
Waar: Heel Spanje 
Wat: Midzomernacht feesten

San Juan is een van de christelijke heiligen die overal op het ‘Iberisch schiereiland’ (Spanje en Portugal) wordt geëerd. Het is een groot midzomernacht feest dat gevierd wordt in de nacht van 23 op 24 juni, net na de echt kortste nacht. Beroemd zijn Las hogueras de San Juan in Alicante aan de Costa Blanca. Hier worden speciaal voor het feest gemaakte beelden  aan de vlammen van het vreugdevuur geofferd. Overal in Spanje laaien de vlammen hoog op in het donker en zijn er plaatselijke gebruiken, zoals ook de paardenoptochten en steekspelen op Menorca.

Fiesta #2: La Tomatina

Wanneer: de laatste woensdag in Augustus, dit jaar de 26ste
Waar: Buñol, in de buurt van Valencia
Wat: Het Tomatenfeest

Niemand weet precies hoe het gebruik precies is begonnen, maar waarschijnlijk is La Tomatina ontstaan tijdens een feest in Buñol (Valencia). Een paar omstanders die ontevreden waren begonnen tomaten te gooien – ergens halverwege de vorige eeuw. Hieruit is het krankzinnigste tomatenfeest in Spanje ontstaan, waarbij enorme menigten elkaar bekogelen met tomaten tot de stad rood ziet en niemand nog een droge draad aan het lijf heeft. Een enorm spektakel dat je niet mag missen als je eind augustus in Valencia op vakantie bent.

Fiesta #3: Diada de la Mercè

Spanje - fiesta

Op naar de 10e laag!

Wanneer: vier dagen rond 24 september
Waar: Barcelona
Wat: Groot volksfeest

La Merce is een groots Spaans volksfeest ter ere van de patrones van Barcelona, Mare Deu de la Mercè (Moeder Gods van de Genade). Overal in de stad worden concerten en optredens gegeven, men bouwt menselijke torens (castellers) van wel negen lagen en er zijn prachtige processies. Het feest is officieel op 24 september maar duurt een paar dagen lang en gaat elke dag met zang en dans door tot in de kleine uurtjes.

 

 

 

Welke fiesta ga jij ontdekken deze zomer? Bekijk het Neckermann aanbod in Spanje voor een heerlijk hotel om in bij te komen na een lange dag of nacht feesten!

  Esther Boerhof

  Esther Boerhof

  Hi, ik ben Esther. Ik maak graag verre reizen waar ik me onderdompel in een andere cultuur, nieuwe mensen leer kennen en de lokale keuken proef. Het liefst met een strand in de buurt waar ik tussendoor lekker kan relaxen!

  Geen reacties

  Reageer nu

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.