CultuurGriekenlandKaapverdiëSpanjeTurkijeVakantieblogs

4x vrienden maken in het buitenland

Als je op vakantie bent is het leuk om de lokale bevolking en cultuur te leren kennen. Maar hoe doe je dat? Waar moet je rekening mee houden? En wat is leuk? Vrienden worden in het buitenland doe je zo…

1. Pure gastvrijheid in Kaapverdië

Vrienden maken op de Kaapverdische Eilanden is het simpelste wat er is. Niet voor niets wordt de volksaard er samengevat in ‘morabeza’, dat slaat op de typische Kaapverdische gastvrijheid. Het Kaapverdische levensgevoel leer je het beste kennen via de lokale muziek: van de melancholieke morna (verwant aan de Portugese fado) tot de energieke funaná, waarbij dansen verplicht is.

Contact maken met muziek
De Kaapverdianen houden van muziek en improvisatie, iedereen mag meedoen! Als er een instrument over is (of als je er zelf een hebt meegenomen) mag je altijd meepingelen. Zet wat later op de avond een lied van André Hazes in en voor je het weet schalt ‘Zij gelooft in mij’ onder perfecte Kaapverdische begeleiding over het plein.

Tip: Eten wordt gedeeld, dat is de regel. Daarom zie je Kaapverdianen zelden in de bus of op straat eten – dat geldt als onbehoorlijk. Goede kans om vrienden te maken: bestel bij een bar of op een terras een schotel met lekkernijen en een fles drank en nodig de buren uit aan tafel.

Meepraten: saudade
Wilt u een morna voor mij zingen?
Quer uma morna cantar para mim?
Mag ik meespelen?
Posso jogar?
Neemt u alstublieft nóg een glas!
Por favor, tome mais um copo!

2. Erbij horen aan de Costa del Sol
Tapasbar

Trots is kenmerkend voor de Spaanse ziel en gaat gepaard met een zekere fierheid en kordaatheid. De inwoners aan de Costa del Sol houden niet van getreuzel. In een bar of restaurant word je snel geholpen en men verwacht dat je weet wat je wilt. Als je dat in een paar simpele Spaanse woorden ferm weet uit te drukken, dan hoor je er meteen bij.

Makkelijk praten in een tapasbar
De beste manier om met Spanjaarden in gesprek te komen, is om aan het begin van de avond naar een tapasbar te gaan (dus niet naar een tapasrestaurant). Na werktijd en ruim voor het avondeten, dat pas vanaf 21.00 uur wordt genuttigd. Met een glaasje wijn in de ene hand en wat nootjes in de andere zijn ze bereid alles te bespreken. Goede gespreksstarter: wie is de grootste, Messi of Ronaldo?

Tip: Bezoek een flamenco-optreden. Niets typeert het hartstochtelijke Zuid-Spaanse leven beter dan deze muziekstijl met bijbehorende dans. Leer meeklappen op het ritme en de eerste eenvoudige passen, en je maakt vrienden voor het leven.

3. Mixen met de locals in Kusadasi

De Turkse Rivièra biedt allerlei mogelijkheden om je te verbinden met de lokale bevolking en cultuur. Turks is een lastige taal, maar gelukkig spreken veel Turken in de toeristische gebieden Engels. Geen probleem als ze alleen Turks spreken: de locals zijn zeer behulpzaam en zullen je zelfs met gebarentaal nog helpen, zolang je elkaar met respect behandelt.

Welkom tijdens de Ramadan
Een mooie manier om van de Turkse cultuur te proeven is door de Ramadan bij te wonen. Deze traditie begint in 2016 rond 6 juni en eindigt rond 5 juli met het Suikerfeest. Men bezoekt dan de moskee, geeft elkaar cadeautjes en er zijn allerlei feestelijkheden. Ook niet-moslims zijn daarbij van harte welkom. “Eid moebarak…” wenst men elkaar toe: “Moge u een gezegend feest beleven…”

Tip: Turken zijn enorme voetballiefhebbers en fervente aanhangers van een van de grote vier: Besiktas, Fenerbahçe, Galatasaray en Trabzonspor. Vraag aan je ConnectScout in SunConnect Atlantique Holiday Club wanneer de volgende belangrijke wedstrijd is en ga kijken in een lokaal café.

Voetbalpraat
Wie gaat winnen?
Kim kazanacak?
Welke club is jouw favoriet?
Hangi kulüp senin favori?
Mooi doelpunt!
Güzel gol!

4. Complimenten uitdelen op Kos
Kos

Over de Griekse gewoonten en gebruiken kun je boeken vol schrijven. Ze hebben bijvoorbeeld vaak een kwartiertje extra nodig om op tijd te komen. Tegelijk zijn ze hartverwarmend als het om familie, hun land of geschiedenis gaat. Wil je vrienden maken, prijs dan luid hun eiland, hun voedsel, hun vrouwen én hun glorieuze verleden. Gegarandeerd dat de glaasjes ouzo blijven komen…

Vooral wel of niet doen
Nooit doen als je door een Griek bent uitgenodigd: voorstellen om de rekening te delen. Dat is een ernstige belediging! Wat wél mag: heel emotioneel zijn en er gepeperde meningen op na houden – maakt niet uit waarover.

Tip (voor de jongere generatie): als je een Griekse schone voor je wil winnen, zorg er dan voor dat je er onberispelijk uitziet. Ongeschoren types maken geen schijn van kans. De Griekse vrouw houdt van gentlemen. (De Griekse man is iets ruimdenkender, zeker als het om blonde schoonheden uit het noorden gaat.)

Veren uitdelen
Ik vind Kos het mooiste Griekse eiland
Kos eínai to pio ómorfo ellinikó nisí
De Grieken zijn een groot volk
Oi Élli nes eínai éna megálo éthnos
Uw tzatziki is de lekkerste van Kos
Tsatsiki sas eínai to kalýtero tis Kos
Kom je exact om 18.00 uur?
Eláte akrivós stis 18:00?

 

Heb je zelf leuke ervaringen met vrienden maken op vakantie? Deel ze hieronder in de comments!

  Jolijn Koopmans

  Jolijn Koopmans

  Hoi allemaal, ik ben Jolijn. Nieuwe landen ontdekken, lokale gerechten en wijn uitproberen, dat vind ik het ultieme genieten. Als ik daarnaast ook nog lekker sportief de natuur in kan, dan is mijn vakantie helemaal geslaagd!

  1 reactie

  1. Dosu Oluwaseyi Elizabeth
   2 januari 2016 at 08:57

   its a loving city that I wish to travel to and very soon I will get there and be there IJN

  Reageer nu

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.