ActiefBestemmingenCultuurEgypteTunesiëVakantieblogs

5 Magische ervaringen in de woestijn

In 2003 bezocht Nicole van den Bosch voor het eerst een woestijn. Dat werd een adembenemende ervaring. “De woestijn overviel me, trok me mee, maakte me nieuwsgierig en heeft me nooit meer losgelaten.” Vele woestijnen volgden en Nicole werd een ware woestijnexpert.

Van eindeloos golvende goudkleurige zandduinen tot aan enorme bergpieken: “Elke woestijn is anders en uniek in haar soort,” vertelt Nicole van den Bosch. Als reisleidster bezocht ze de afgelopen tien jaar woestijnen in Tunesië, Marokko, Oman, Egypte, Syrië, Peru en Jordanië. Ook in haar functie als Manager Sales bij Thomas Cook bezoekt ze de mooiste plekken op aarde, waaronder regelmatig een woestijn. Nicole deelde met ons haar magische ervaringen uit de woestijn:

1. Meteen verkocht

“De eerste keer dat ik een woestijn zag was in 2003, in Egypte. Samen met een vriendin was ik voor een weekje op vakantie en met een paar Egyptische collega’s gingen we per quad de woestijn in. Wat begon als een racepartij, veranderde voor mij al snel in een letterlijk adembenemende ervaring. De woestijn overviel me, trok me mee, maakte me nieuwsgierig en heeft me nooit meer losgelaten.”

nicole3

Nicole (rechts) en haar vriendin Nienke

2. Het overweldigende niets

“Het is zo mooi wat de zon doet met alle kleuren in de woestijn. Ik heb nooit geweten dat bruin zoveel verschillende tinten kan hebben. Kilometers lang, waar je ook kijkt, is er verder niets, en daarom juist ook zoveel. Temidden van al dat zand voel je je zo ontzettend klein en nietig, je realiseert je dat wij als mensen niets voorstellen in het machtige universum. Als je je daaraan kunt overgeven, kom je heel dicht bij jezelf. Die schoonheid van de stilte en het niets is voor mij vrijheid. ”

3. Berbers en bedoeïenen

“Ik word telkens weer overvallen door de eenvoud en kennis van de bedoeïenen en berbers die leven in de woestijn. Waar wij als stadse mensen binnen 10 minuten verdwalen en sowieso niet kunnen overleven, daar wonen zij al eeuwen lang. Ze bewegen zich door de woestijn alsof het hun achtertuin is en kennen elke zandkorrel die er is. Bewonderingswaardig! Zij weten een bestaan op te bouwen op een plek waar in onze ogen niets kan groeien en geen water is.”

woestijn tentenkamp

In zo´n tentenkamp kun je een nacht in de woestijn doorbrengen.

4. Slapen onder de sterren

“Overnachten in de woestijn is een van de mooiste ervaringen die ik heb gehad. Samen met een gids vertrek je per kameel of jeep, afhankelijk van hoe ver je de woestijn in gaat, richting het camp. Het is een groot feest met aan het einde van de dag het eerste cadeau: de zonsondergang! Een ervaring die je nooit meer vergeet. Langzaam verdwijnt de zon en veranderen alle kleuren. Als het donker is volgt cadeau nummer twee: de sterrenhemel! Miljoenen sterren vallen als een deken over je heen en je ziet de Melkweg.”

woestijnen-zandheuvel

Zand, zand en… zand

5. Puur geluk

“Ik probeer elke reis die ik zelf maak zeker een paar dagen de woestijn in te gaan. Het is voor mij een vorm van meditatie. Even weg van alle westerse, materialistische zaken en dicht bij mijzelf komen. Even alleen doen waar het allemaal om draait in het leven: de eenvoud en je eigen geluk vinden in veel kleine dingen…”

 

Hoe inspirerend Nicole ook vertelt over haar ervaringen, ze zegt erbij: “Het is bijna niet uit te leggen, de woestijn moet je écht zelf beleven…”. Welke woestijnbestemming staat op jouw lijstje?

  Jolijn Koopmans

  Jolijn Koopmans

  Hoi allemaal, ik ben Jolijn. Nieuwe landen ontdekken, lokale gerechten en wijn uitproberen, dat vind ik het ultieme genieten. Als ik daarnaast ook nog lekker sportief de natuur in kan, dan is mijn vakantie helemaal geslaagd!

  1 reactie

  1. magda
   5 mei 2015 at 14:55

   Wij zijn in Egypte geweest mijn man en ik.indrukwekkend. een jaar later tunsie. Met een vriendin drie dagen wat mooi. En dan is zand echt geen zand, je moet het gezien hebben. Om nooit te vergeten. Ik ga zeker ieder jaar. Heb er ook al veel naar toe gestuurd.

  Reageer nu

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.