Actief

De turbo in je vakantie!

Een fikse wandeltocht, een stuk fietsen of een rode neus halen bij het lokale chateau. Allemaal heerlijk, maar de thrillseekers onder ons willen iets doen wat hun hart in hun keel laat bonzen. Op een plank achter een boot, loodrecht omhoog klauteren. Kortom, extreme sporten. Maar wees niet bang: daarvoor hoef je geen professional te zijn. Lees hier onze top 5!

1. Apenkooien voor volwassenen

Je associeert bergbeklimmen misschien eerder met recordpogingen op de machtige K2, maar ook op het warme Kreta vind je perfecte wanden die erom schreeuwen beklommen te worden. Met gemiddeld driehonderd dagen zon per jaar hoef je je over vrieskou en lawines in ieder geval geen zorgen te maken. Je klautert gezekerd en onder begeleiding van een gids in een stralend zonnetje tegen de bergketens op. Het moment dat je de top bijna hebt bereikt en nog snel even over je schouder recht de afgrond inkijkt, zal je altijd bijblijven.

2. De berg de baas

Het blijft een klein mirakel dat je jezelf trappend op een fiets een weg kunt banen door schier onbegaanbaar terrein. Met een robuuste mountainbike ga jij geen enkele bergpas uit de weg en kan de afdaling niet spannend genoeg. Draag altijd de correcte bescherming, want lelijk vallen is en blijft een risico. Maar wie een goed ontwikkeld evenwichtsorgaan heeft en wel tegen een stootje kan, is mountainbiken de perfecte bezigheid onder de zon. Onder de Spaanse zon bij voorkeur, want op Tenerife tref je parels van offroad fietsroutes.

3. Eindeloze vergezichten

Paragliden Oostenrijk

Paragliden in Oostenrijk

Als we de kenners mogen geloven wordt paragliden onterecht geschaard onder het kopje ‘extreme sport’. Volgens hen is het eerder relaxend dan spannend en kun je op je dooie akkertje van het uitzicht genieten terwijl je een vlucht maakt van bijvoorbeeld een Oostenrijkse berghelling. Gevaarlijk is het wel, je zit hoog en je moet weten hoe je een parachute bestuurt. Maar: het is goed te leren en meer dan de moeite waard.

4. Waar geen auto komt

Hiking klinkt net even stoerder dan wandelen, maar technisch is er geen enkel verschil. Zorg dat je goede schoenen aandoet, genoeg water meeneemt en ga op verkenningstocht op bijvoorbeeld Madeira. Waarom daar? Het eiland barst van de irrigatiekanalen en om die kanalen te onderhouden werden er talloze paden aangelegd die ideaal zijn voor een wandeling. Een hiketocht voegt een extra dimensie toe aan je vakantie; je komt op plekken waar je met de auto nooit zou geraken. Daar heb je die mogelijke blaar vast wel voor over.

5. Hardlopen 2.0

Het vergt enige oefening en vooral een goede conditie: hardlopen over rotsachtige bergweggetjes. Dat klinkt misschien behoorlijk heftig, voor de getrainde hardloper moet dit geen probleem zijn. Zaak is dat je je schoeisel aanpast aan de ondergrond, met het juiste profiel op je zool verklein je de kans op een valpartij aanzienlijk. Of je je nu in de Belgische Ardennen begeeft of op Mallorca, trailrunning is een ideaal uitstapje voor de hardloper die het veilige vlakke wegdek even achter zich wil laten.

  Jolijn Koopmans

  Jolijn Koopmans

  Hoi allemaal, ik ben Jolijn. Nieuwe landen ontdekken, lokale gerechten en wijn uitproberen, dat vind ik het ultieme genieten. Als ik daarnaast ook nog lekker sportief de natuur in kan, dan is mijn vakantie helemaal geslaagd!

  Geen reacties

  Reageer nu

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.