Citytrip

4 stedentrips voor echte cultuurliefhebbers!

Wil jij meer weten over hoe de locals leven, ga jij gelijk op zoek naar de beste musea van de stad of verdiep je je graag in de geschiedenis van je bestemming? Dan ben jij vast een echte cultuurliefhebber! Hieronder vind je een gevarieerde lijst met de meest bijzondere culturele stedentrips voor liefhebbers van tradities en cultuur; van de Romeinse tijd en moderniteit in Rome, tot het Kafka museum in Praag!

Rome – heden en verleden in harmonie

De tegenstellingen van historische en moderne cultuur en tradities definieert Rome als de Eeuwige Stad. De cultuur en tradities in Rome weerspiegelen haar historische verleden, maar roemen ook de moderne wereld. Het is een prachtige mix van rijke geschiedenis, kunst, mode en historische architectuur. In Rome draait het om het in stand houden van haar rijke tradities, zoals religie, maar ook haar heerlijke eten! 

Neem een kijkje bij de echte trekpleisters zoals het Vaticaan, het Colosseum, de Palatijn, het Forum Romanum en Villa Borghese of bij iets minder bekendere bezienswaardigheden zoals het Palazzo Altemps, de Piazza di Spagna en de Domus Aurea. Hier zie je hoe de hedendaagse Romeinse cultuur gevormd is. Het heden en verleden bewegen hier harmonieus door elkaar heen en zijn op een steenworp afstand van elkaar verwijderd. De bouwwerken van 17e eeuwse architect Bernini mengen met de moderne architectuur die hier net zo gewaardeerd wordt. Kunst van de helden uit de renaissance en de barok wordt in musea en galeries naast elkaar tentoongesteld.  

Marrakech – thee drinken met de locals

Djemaa el Fna-plein

Marrakech heeft een unieke mix van cultuur en tradities die je graag wilt ontdekken. Als je voor het eerst naar Marrakech gaat, dan is het plein van Djemaa el Fna-plein een absolute must! Het is gelegen in het hart van de stad, binnen de oude medina, en het is een culturele mix van kleuren, geuren, bezienswaardigheden en geluiden. Het maakt niet uit welk tijdstip je gaat, Djemaa el Fna-plein is een van de levendigste attracties in Marokko en de beste plek om de dagelijkse bestedingen van de inwoners te observeren. Locals komen hier met name om te eten, specerijen te kopen en voor een gezellig praatje. ’s Nachts verandert het plein in een magische wereld met allerlei entertainers, van komieken tot acrobaten en live Gnaoua muziek.

Dwaal hier door de souks (winkeltjes, marktjes) waar je de traditionele Marokkaanse kleding en handwerkjes op de kop tikt. Er zijn ook vele stands en cafés waar je vers fruit, sapjes en lokale lekkernijen kunt krijgen. Als je met de eigenaren van de kraampjes een praatje maakt, nodigen ze je wellicht uit om thee met ze te drinken! Het drinken van thee, meestal muntthee, is een traditie in Marokko. Bekijk goed de manier waarop de thee wordt gegoten, een goede kop thee heeft namelijk veel bubbels. 

Wenen – een cafécultuur

Kunsthistorisches Museum

Denk je aan Wenen, dan is het eerste beeld dat waarschijnlijk bij je opkomt dat van de keizerlijke paleizen. De geschiedenis van het Habsburgse Rijk is erg indrukwekkend en in het Kunsthistorisches Museum kom je hier meer over te weten. De 13e eeuwse Hofburg is daarnaast minstens zo indrukwekkend met een uitgestrekt complex van imposante gebouwen en musea; stap voor even in het koninklijke leven in het keizerlijke paleis. In het Sisi Museum krijg je de persoonlijke items te zien van de langst regerende keizerin van Oostenrijk, keizerin Elisabeth en echtgenote van Franz Joseph I.

Wenen staat daarnaast ook vooral bekend om zijn cafécultuur. De koffiehuizen van de stad hebben een unieke charme met een authentieke sfeer, compleet met kroonluchters, marmeren tafels, kranten en boeken. De locals brengen hier soms vele uren per dag door. Cafe Central is het grootste koffiehuis van Wenen en is zeker een bezoekje waard, net als het literaire café Braunerhof. Bekijk je het liever allemaal van een afstandje, ga dan naar Franziskanerplatz, een van de oudste wijken van Wenen, bestel ergens een koffie (of bier of wijn) en geniet van alle langslopende mensen.

Praag – Kafka paradijs

Kafka museum

Praag heeft een ongelooflijke scala aan culturele evenementen, altijd van hoge kwaliteit en voor lage prijs, dat een (lang) weekend naar Praag nooit genoeg is. Er zijn talloze prachtige galeries en musea, en alhoewel vele concerten in het Tsjechisch zijn, is het een geweldige ervaring om mee te maken. Als je een liefhebber van jazz bent, dan wordt Praag jouw nieuwe thuis!

Familie en vrije tijd komen in Praag op de eerste plaats, ver boven het werkleven. Daarom zijn er veel barretjes te vinden en zal je je verbazen hoeveel gezinnen er gezamenlijk door de stad lopen, zo ook in musea. Ga bijvoorbeeld naar het Kafka museum om alles te weten te komen over een van de beste schrijvers ter wereld. Zelfs als je geen boeken van Franz Kafka hebt gelezen, is het Kafka museum erg indrukwekkend. Na afloop wil je hoe dan ook een exemplaar van Het Proces of De Gedaanteverwisseling in je kast hebben! Tip: let op, in de stad zelf wordt vaak gehint naar verschillende Kafka-werken!

  Saskia Hazes

  Saskia Hazes

  Hi, mijn naam is Saskia. Ik werk als marketing communicatie specialist voor Neckermann reizen. Tijdens mijn vakantie ben ik overdag het liefst op of in het water. Daarnaast ga ik ook graag cultuur snuiven. Maar mijn ultieme vakantiegevoel is 's avonds op een terrasje, onder het genot van een cocktail, genieten van het uitzicht.

  Geen reacties

  Reageer nu

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.