Eten en drinken

5 heerlijkste eetsteden

Wanneer je een stedentrip maakt, wil je zo veel mogelijk van de plaatselijke cultuur proeven. En ook letterlijk proeven. De plaatselijke keuken is niet voor niets een van de belangrijkste redenen voor een stedentrip. Als je naar Rome gaat wil je natuurlijk de pizza eten waar de stad grotendeels bekend om staat, en wanneer je in Lissabon bent mag je de verse vis, rechtstreeks uit de zee, niet laten liggen. Wij zetten 5 heerlijke eetsteden op een rij met restauranttips waar je voor een mooie prijs en met een volle maag de deur uit gaat.

Kopenhagen

Ancestrale

In het hart van het hippe gebied Vesterbro – waar je absoluut ook een middagje doorheen moet wandelen – ligt Ancestrale. Het is vooral een wijnbar, maar je begint al snel met watertanden wanneer je de overheerlijke kleine hapjes voorbij ziet komen. Ancestrale is de definitie van wat ze in Scandinavië “hygge” noemen, en wij Nederlanders een “gezellige” sfeer! De informele plek wordt gerund door drie ambitieuze jongens met een passie voor wijn, eten en Kopenhaagse gastvrijheid.
Oehlenschlægersgade 12, 1663, Kopenhagen.

Honey

Midden in het bruisende centrum van Kopenhagen ligt Honey. Het is een kantine-achtige eetgelegenheid dat een comfortabele, informele sfeer creëert met hoge tafels en een terrazzo vloer. Je kunt hier voor een bescheiden prijs genieten van eten van de Kadeau-jongens – de Kopenhagens sterrenkoks. Bij Honey ligt de nadruk op eenvoudig en organisch eten waarbij buitenlandse ingrediënten tot een minimum blijven; ze focussen juist op lokale, seizoensgebonden producten. En die lokale versheid proef je maar al te goed en lekker!
Adelgade 12, 1304, Kopenhagen.

Rome

Sforno

“Sforno” is eerste persoon enkelvoud van het Italiaanse werkwoord “sfornare”, wat “uit de oven halen” betekent. Je raadt het al: het is een pizzeria! Deze kleine pizzeria zit ietwat weggestopt in een straat van de wijk Cinecittà waar zich ook de Romeinse filmstudio’s bevinden. Hier serveren ze een van de beste pizza’s in Rome! Je krijgt hier geen knapperige, dunne pizza’s, maar juist een dikkere en zachtere bodem die je zult verbazen! Wanneer je erheen gaat, probeer dan zeker de specialiteit van het huis: cacio e pepe.
Via Statilio Ottato 110-116, 00175, Rome.

Vineria Litro

Italië staat onder andere bekend om haar wijnen en in deze gezellige bar in Monteverde Vecchio nemen ze het concept van de natuurlijke wijnen heel serieus. De wijnen komen met name van kleine, lokale wijnboeren die hier elke avond door een grote menigte worden genuttigd. De kleine, stijlvolle ruimte zit snel vol, dus wees er vroeg bij! Wil je je wijnen combineren met eten, dan kun je kiezen voor wat eenvoudige gerechten zoals bruschetta, ansjovis of battuta di fassona (rundvlees tartare).
Via Fratelli Bonnet 5, 00152, Rome.

Barcelona

El Mercader de l’Eixample

Bij El Mercader de l’Eixample krijg je “slow food” voorgeschoteld en traditionele Catalaanse gerechten. Het menu is seizoensgebonden met producten uit de agrarische streek die je gezellig met je gezelschap hoort te delen. De koks herontdekken liefdevol typisch Catalaanse gerechten, zoals canalones, het aardappelgerecht met gehakt genaamd trinxat en natuurlijk Iberische bellota ham. Ondanks een zekere nostalgie is daar weinig van terug te zien binnen het restaurant. De inrichting is rebels vol mooie contrasten die past bij de buurt die zich afzet tegen het establishment.
Carrer Mallorca 239, 08008, Barcelona.

Vivanda

Vivanda is een plek die de stijl en gerechten waar Barcelona bekend om staat omarmt. Helaas zijn deze idyllische plekjes soms moeilijk te vinden (waarschijnlijk omdat de locals het een geheim willen houden), maar met Vivanda helpen we je een handje. Het nauwe restaurant brengt je aan het einde naar een grote achtertuin; ideaal voor een warme avond met lokale biertjes en tapas met je familie of geliefde! En als het kouder is, kun je je inpakken met dekens die het restaurant je aanbieden. Vivanda verzet haar tegen trends en heeft een creatieve, maar betrouwbare Catalaanse keuken.
Carrer Major de Sarrià 134, 08017, Barcelona.

Boedapest

Nagycsarnok

De prachtige smeedijzeren markthal Nagycsarnok is gebouwd in 1897 en de ideale plek voor de foodies onder ons die divers willen eten. Naast de gebruikelijke fruit en groente stallen vind je hier ook standjes met vleeswaren, kaas en gebakjes. Evenals meer exotische gerechten, zoals foie gras, truffels en tokaj-wijn. De locals gaan meestal naar boven voor hun lunch bij Fakanál, een tentje met een kantine-stijl. Of ze kiezen voor een van de vele kraampjes die lángos verkopen: heerlijke gebakken brood met veel deeg en zure room en kaas er bovenop.
Vámház krt 1-3, 1093, Boedapest.

Borkonyha

Boedapest heeft vier Michelin-ster restaurants, en deze is het meest gezellig tegen een redelijke prijs! Tijdens je diner kun je gerechten proeven zoals rode tonijn met aardbeienzuur en mangalica varkensvlees met boter en groenten. En dat samen met een glas witte wijn van een van de 200 (meestal Hongaarse) flessen waar je uit kunt kiezen.
Sas utca 3, 1051, Boedapest.

Lissabon

Time Out Mercado da Ribeira, Cais do Sodré

Lissabons grootste versmarkt, Time Out Mercado da Ribeira, is een vaste favoriet geworden bij de locals. De eerste permanente foodie-onderneming van Time Out heeft meer dan 35 kiosken die allemaal dezelfde zwart-witte stijl hebben. Hier worden regionale specialiteiten verkocht, waaronder Azeitão-schaapkaas, ham-platen uit Alentejo en Custard-taarten van het prijzenwinnende café Aloma. Ook vind je hier wijnen van Garrafeira Nacional en chocolade uit Arcádia die het goed zullen doen als souvenirs voor thuis!
Av. 24 de Julho 49, 1200-109, Lissabon.

Cervejaria Ramiro, Intendente

Ramiro is een historisch fenomeen in Lissabon en inmiddels ook ontdekt door de toeristen. Dit neemt niet weg dat het nog steeds geliefd is door de lokale bevolking. Dit is de plek om te genieten van overheerlijke schaal- en schelpdieren waar Portugal zo bekend om staat. Ga voor de tijgergarnalen, grote rode scharlaken garnalen, Spikey Shellfish (bekend als Spiny Dye Murex), krab, kreeft, oesters of natuurlijk de klassiekers in elk Portugees restaurant: mosselen en percebes (eendenmosselen).
Avenida Almirante Reis 1, 1150-041, Lissabon.

    Melissa van Ling

    Melissa van Ling

    Hoi, ik ben Melissa. Tijdens mijn vakantie hou ik van afwisseling. Ik vind het leuk om de cultuur en omgeving van een land te ontdekken. Daarnaast vind ik het ook heerlijk om bij het zwembad te liggen en volledig tot rust te komen. Mijn vakantie is perfect als ik activiteiten en ontspanning kan combineren.

    Geen reacties

    Reageer nu

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.