Eten en drinken

De 9 leukste feitjes over ijs!

Op een zomervakantie in een zonnig oord is ijs niet weg te denken als heerlijk tussendoortje of verkoelende afsluiting van de maaltijd. Maar waar komt ijs eigenlijk vandaan en is het wel gezond? Wij hebben speciaal voor jou de negen leukste feitjes op een rijtje gezet!

Het eerste ijs uit de bergenijsje1

Als je denkt dat ijs pas uitgevonden is met de komst van de ijskast, dan heb je het mis! Alexander de Grote gaf zijn slaven in de 4de eeuw voor Christus de opdracht om ijs uit de bergen te halen. Hiermee koelde hij zijn drankjes, waardoor een soort ijs ontstond. De Romeinse keizer Nero stuurde in het jaar 50 van de eerste eeuw soldaten de bergen in om sneeuw te halen. Hij ging nog een stap verder door de sneeuw te serveren met honing en fruit, waarmee hij eigenlijk de eerste sorbet maakte. Helemaal aan de andere kant van de wereld, in China, bereidde men in 700 een soort ijs door een mengeling van melk, bloem en kamfer te koelen in een metalen buis met sneeuw.

Bakermat van het moderne ijs

IJs zoals we dat nu kennen is ontstaan in Italië. Halverwege de 16de eeuw won de poelier Ruggeri een wedstrijd die was uitgeschreven door de Franse koningin Catherina de Medici, een vrouw van Italiaanse komaf. Hij creëerde een ‘bevroren zoetigheidje’, zoals hij het noemde. Vanaf dat moment wilden alle vorstenhuizen deze creatie serveren. Het recept veroverde Europa en al snel ontstonden er vele variaties.

ijsje2Eerste ijssalon

Francesco Procopio dei Coltelli opende in 1686 zijn eerste café-ijssalon in Parijs, die later Café Procope zou gaan heten. Het ‘gewone’ volk kon vanaf dat moment kennismaken met zijn ijs. Het bevroren mengsel van melk, room, ei en boter viel enorm in de smaak en vele beroemdheden, waaronder Benjamin Franklin en Victor Hugo! Tegenwoordig is Café Procope een restaurant met authentieke Franse gerechten.

De eerste ijsmachine

Halverwege de 18e eeuw namen Europese immigranten het inmiddels populaire ijs mee naar de andere kant van de Atlantische oceaan, naar de Verenigde Staten. Nog altijd werd ijs echter vooral gegeten door de rijkere lagen van de bevolking  omdat het vrij duur was om ijs te maken en koel te houden. Nancy Johnson, een Amerikaanse huisvrouw, vond in 1843 de eerste ijsmachine uit waarmee op grote schaal ijs gemaakt kon worden. Jacob Russell begon in 1851 het eerste bedrijf dat ijs produceerde.

IJs in Nederland

Rond 1900 werd ijs in ons land populair. IJs kon je kopen bij de banketbakker en later bij Italiaanse ijscomannen die de straat op gingen. Na de doorbraak van de ijskast, vlak na de Tweede Wereldoorlog, brak consumptie-ijs pas echt goed door in ons land. Tegenwoordig kan je door het gehele land op vele verschillende locaties van ijs genieten!

Hoeveel ijs eten we?ijsje3

Een Nederlander eet gemiddeld 8 liter ijs per jaar. Het gekke is dat in warme landen – denk aan Spanje, Italië en Griekenland – minder ijs wordt gegeten dan in de noordelijke landen. De Finnen en Zweden zijn echte ijsverslaafden: zij eten per jaar gemiddeld 16 liter ijs, terwijl de Italianen maar 4 liter consumeren. Baas boven baas zijn de Amerikanen, die wel 25 liter ijs per jaar eten!

Is ijs eten gezond?

Veel ijs eten is niet gezond, maar een ijsje op z’n tijd kan absoluut geen kwaad! Sorbetijs en waterijs zijn het gezondst, want daar zitten geen vetten in. In een gemiddeld waterijsje zit minder suiker dan in een glas cola. IJs eten heeft ook daadwerkelijk een gezonde kant! Neurowetenschappers van het Institute of Psychiatry in Londen zagen op hersenscans van ijs etende mensen dat het pleziercentrum in hun hersenen extra werd geactiveerd. En mensen die plezier hebben voelen zich beter en zijn daarom gezonder!

Beste ijs van Nederland

In 2016 is IJssalon De Hoop in Blaricum gekozen tot beste ijssalon van Nederland. De andere genomineerden waren: IJs- & Koffiesalon De Zoete Inval in Bodegraven, IJssalon Paul Wilderink in Haaksbergen, Alfons IJscreaties in Rijsbergen en IJssalon Luciano in Wassenaar. Ben je in de buurt? Breng dan zeker een bezoekje aan een van deze ijssalons voor een heerlijk ijsje!

ijsje4Wereldkampioen ijs maken

Sergio Dondoli, eigenaar van Gelateria Di Piazza in San Gimignano, is al meerdere keren wereldkampioen ijs maken geworden. Wanneer je in de regio Toscane verblijft, breng dan een bezoek aan dit middeleeuwse stadje met zijn kenmerkende torens. Op het centrale plein, Piazza della Cisterna, vind je de beroemde ijssalon. Het ijs van Sergio is echt super lekker en ook het eeuwenoude plein is een lust voor het oog!

  Saskia Hazes

  Saskia Hazes

  Hi, mijn naam is Saskia. Ik werk als marketing communicatie specialist voor Neckermann reizen. Tijdens mijn vakantie ben ik overdag het liefst op of in het water. Daarnaast ga ik ook graag cultuur snuiven. Maar mijn ultieme vakantiegevoel is 's avonds op een terrasje, onder het genot van een cocktail, genieten van het uitzicht.

  Geen reacties

  Reageer nu

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.