BestemmingenCultuurFamilieGriekenlandVakantieblogs

Kreta: gewoon een bijzonder eiland

Kreta is een eiland dat bijna iedereen wel kent, en niet alleen van ´Oh Oh Cherso´! Daardoor lijkt het vrij gewoontjes als vakantiebestemming. En dat is best vreemd, want Kreta is een heel bijzonder eiland met ontzettend veel mogelijkheden. Voor jong en oud is er veel te zien en te doen. Een vakantie naar Kreta biedt niet alleen zon, zee en strand, maar ook een tocht langs een rijke geschiedenis van cultuur, een enerverend nachtleven, overheerlijke Griekse gerechten en nog veel meer!

Veelzijdig Kreta

Kreta is het grootste Griekse eiland en ligt het meest zuidelijk in de Egeïsche Zee. Door deze zuidelijke ligging is het zeewater van mei tot en met november boven de 20 graden. Kreta heeft een lengte van 390 km en de breedte varieert van 12 km, bij het stadje Ierapetra, tot 70 km tussen de hoofdstad Heraklion en Lithinon. Daarnaast telt Kreta een aantal kleine eilandjes die makkelijk per boot te bereiken zijn. Het aantal inwoners op Kreta schommelt rond de 550.000 en ze worden ook wel Kretenzers genoemd.

Culturele activiteiten

De oudste tekenen van beschaving dateren uit 6500 v. Chr. Geen wonder dus dat je op Kreta ook in cultureel opzicht je hart kunt ophalen. Kreta is sinds 1913 Grieks; voor die tijd was het een zelfstandig land maar werd het vaak bezet door, onder andere, Romeinen, Arabieren, Byzantijnen, Venetianen en Ottomanen.

Chania in Venetiaanse stijl

Een andere heerlijke dagtrip kun je maken naar Chania, een stad in het noordwesten van Kreta. In de 13e eeuw werd Chania veroverd door de Venetianen. De haven van Chania voelt aan als het oude Venetië met z’n sfeervolle restaurantjes, pittoreske steegjes en oude centrum.

Bijzonder schiereiland

Een erg leuke tocht tijdens je vakantie naar Kreta is die naar het schiereiland Spinalonga. Hier ligt een oud Venetiaans fort op een klein eilandje genaamd Kalidonia. Het schiereiland is vooral bekend geworden doordat hier vroeger lepra patiënten naartoe werden verbannen. De excursie boek je bij de host van Neckermann. Alvast meer weten? Lees het boek Het Eiland van Victoria Hislop over Spinalonga, welke tevens verfilmd is tot razend populaire TV-serie in Griekenland.

Samariakloof op Kreta

Samariakloof op Kreta

Genieten van de natuur

Kreta is een zeer bergachtig eiland, met onder andere het gebergte Lefka Ori, de Witte Bergen, waar de berg Pachnes met z’n 2452 m de hoogste top is. Tot begin juni kun je de sneeuw op de toppen zien liggen. De bergen bestaan grotendeels uit kalksteen: ons woord ‘krijt’ komt dan ook van Kreta.

Lopen door de Samariakloof

Door dit gebergte loopt de beroemde Samariakloof, die een miljoen jaar geleden is ontstaan doordat de rotsen spleten ten gevolge van opwaartse druk. Door de kloof wandelen is een prachtige maar ook vermoeiende ervaring. Na het betalen van een paar euro entree start je route door de 16 km lange kloof.

Aflopende stranden ideaal voor kinderen

De zuidkust van Kreta heeft steile rotswanden en afgelegen baaitjes, terwijl de noordkust vlakker is met mooie zandstranden. Bijvoorbeeld in Sissi, waar je tijdens je reis naar Kreta voordelig verblijft in het all inclusive hotel smartline Vasia Village. Voor kinderen zijn de stranden in de buurt van Rethymnon een paradijs. De stranden zijn kilometers lang en lopen mooi en geleidelijk af in de azuurblauwe zee.

Kreta 4x4 Safari

4×4 Safari op Kreta

Maak een jeepsafari op Kreta

Op Kreta komen meer dan 2000 verschillende plantensoorten voor waarvan er 150 alléén op Kreta te vinden zijn. In het voorjaar en de zomer is de natuur op Kreta een lust voor het oog; een ideale periode om een vakantie naar Kreta te boeken. Een leuke en spannende manier om van de natuur te genieten is een jeepsafari. Via de vriendelijkste host van Nederland kun je gemakkelijk een safari boeken, bijvoorbeeld bij Grand Hotel Holiday Resort, dat in 2012 is onderscheiden met een Kids Vakantietip Keurmerk.

  Annemiek Jonker

  Annemiek Jonker

  Hallo, ik ben Annemiek. Ik ben een ondernemende vakantieganger, wissel activiteiten graag af met lekker eten en relaxen en ga met mijn gezin het liefst elk jaar ergens anders heen. Ik sta ook graag op de skies.

  5 reacties

  1. losien
   4 maart 2015 at 18:45

   Wij komen al jaren op kreta en het is net of je bij fam komt prachtig eiland!!

  2. Susan
   4 maart 2015 at 20:28

   Jullie hebben een foto van Sitia in Kreta gepubliceerd, maar geen vakantiebestemming in Sitia.
   Dat is een beetje vreemd !!!!

  3. Ans
   6 maart 2015 at 22:33

   WIj zijn 2 jaar geleden op Kreta getrouwd en al verschillende keren terug geweest. Heerlijk eiland en lieve mensen!

  4. lianne
   7 maart 2015 at 08:30

   Appartement Pilots village ligt in een mooi dorpje boven chersonisos echt een Aanrader wij en fam komen er al jaren. Hele lieve mensen waar we ook contact zo mee hebben via facebook. Heel mooi uitzicht van het appartement en als we naar chersonisos willen winkelen lopen we even naar beneden . Prachtig .

  5. Hellen De Cloe-Brus
   3 december 2016 at 11:01

   Wij gaan graag naar de Zuidkust….Francho Kastello…Flis Vos bij Spiros en Plakias.
   Mijn broer zijn as hebben we 11 jaar geleden uitgestrooid in de White Mountains.Last bij Anopoli….adembenemende plek!!

  Reageer nu

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.