ActiefBestemmingenGriekenlandVakantieblogs

Ontdek Kos op de fiets

Geen ander Grieks eiland is zo geschikt om met de fiets te verkennen als Kos: weinig hoogteverschil en beperkte afstanden tot culturele bezienswaardigheden, fijne zandstranden en pittoreske haventjes.

Netjes aangelegde fietspaden

Netjes aangelegde fietspaden

Overal kun je een fiets huren en bovendien zijn rond Kos-Stad, de hoofdstad van het eiland, vele kilometers fietspaden aangelegd. Vraag tijdens het regelen van de fietsen meteen om een routekaart. Ga rustig zitten met een drankje, vouw de kaart open en stippel je route uit. Onderstaande tips geven vast een aantal leuke ontdekkingstochtjes voor je vakantie op Kos.

Verken Kos-Stad op de fiets

Vanuit Kos-Stad zijn er diverse mooie fietstochten te maken. Pak bijvoorbeeld de fiets voor een dagje ‘openluchtmuseum’. De archeologische bezienswaardigheden, kastelen, moskeeën en oude pleintjes liggen verspreid over de stad. Wanneer je langs de boulevard in de richting van de haven fietst, zie je al van verre de minaret van de Hadje Hassan-moskee uit 1765. Op het plein voor de moskee staat de oudste boom van Griekenland, de plataan van Hippocrates. Deze is meer dan 2000 jaar oud en wordt ondersteund door een ijzeren hekwerk.

Zet je fiets op slot en loop naar de ingang van de Neratziaburcht, een middeleeuws kasteel gebouwd tussen 1391 en 1396 ter bescherming van de stad tegen aanvallen uit zee. Terug op het plein fiets je een stukje richting het zuiden, naar de ruïnes van de oude stad. Hier vind je de resten van een oude zuilengalerij, de tempels van Herakles en Afrodite Pandemos en een oude Agora (Griekse markt). Het Odeontheater en de wat lager gelegen Casa Romana sluiten je culturele tour af.

De oude ruïnes in Kos-Stad

Bezoek de oude ruïnes in Kos-Stad

TIP: Wil je echt mooie foto’s maken in de stad? Neem ze dan ’s morgens bijtijds of in de namiddag, dan krijg je het beste resultaat dankzij de mooie lichtval.

Fietstocht langs de stranden van Lambí, Tigáki en Marmári

Goed bereikbaar vanaf Kos-Stad is het fraaie zandstrand van Lambí ten noorden van de stad. Vijf kilometer heen, vijf kilometer terug over een fietspad parallel aan het strand. Heb je wat meer energie, dan fiets je door naar de lange stranden van Tigáki en Marmári aan de noordkust van Kos. Die fietstocht is alleen al de moeite waard vanwege de superieure vergezichten. Je ziet andere Griekse eilanden liggen, zoals Kálymnos, en ook Turkije. Vergeet onderweg niet te stoppen als je een stalletje met heerlijk vers fruit passeert. Bezoek je Tigáki, fiets dan vooral een rondje om het Alikesmeer. Als je geluk hebt zie je hier in mei of oktober flamingo’s in het zoutmeer!

Naar de thermale baden bij Agios Fokas

Voor de fietser die van een lichte uitdaging houdt, is er een mooie tocht naar de thermale baden, de Embros Therme, vlakbij Agios Fokas. Vanuit Kos-Stad of Lambí houd je de zee aan je linkerkant. Volg de borden richting Psalidi en vervolgens richting Fokas. Eenmaal boven op de heuvel heb je een prachtig uitzicht en kun je als beloning heerlijk uitrusten in de thermale baden. Ga er een kwartiertje in liggen en je voelt je tien jaar jonger. Dat maakt het terugfietsen meteen een stuk gemakkelijker!

 

  Jolijn Koopmans

  Jolijn Koopmans

  Hoi allemaal, ik ben Jolijn. Nieuwe landen ontdekken, lokale gerechten en wijn uitproberen, dat vind ik het ultieme genieten. Als ik daarnaast ook nog lekker sportief de natuur in kan, dan is mijn vakantie helemaal geslaagd!

  1 reactie

  1. Rob
   18 april 2015 at 11:30

   Kos! Het eiland waar ik in het voorjaar van 2007 verslaafd ben geraakt. Niet alleen aan de Griekse eilanden, maar zeker ook aan het fietsen daar. Daar ging ik voor het eerst de heuvels in en ervaarde het onbeschrijflijke gevoel van de beloning: prachtige panorama’s, (verlaten) oude dorpjes in de heuvels en dan omlaag suizen na het zware klimmen. Als een vogel zo vrij. Inmiddels heb ik 8 Griekse eilanden op de fiets verkend. Mijn passie ontdekte ik op Kos. Yamas!

  Reageer nu

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.