BestemmingenEntertainmentFamilieSpanjeVakantieblogs

Achter de schermen: een dag als animator bij IBEROSTAR

Of ik een dagje mee wilde lopen als animator bij IBEROSTAR Club Cala Barca op Mallorca? Waarom niet, zo’n grote uitdaging zou het toch niet zijn? Met mijn Hotelschool Den Haag opleiding in the pocket en ervaring uit bijbaantjes als babysitter en zwemjuf leek het mij erg leuk. Dus zei ik volmondig “JA” en reed naar het hotel om het mee te maken. Ik geef je een uniek kijkje in een dag uit het leven van een animator.

Kennismaking met het team

Voor de volledige ervaring logeerde ik de avond van tevoren al bij mijn ‘collega’s voor een dag’. Zij verbleven op de medewerkers campus, vlakbij het IBEROSTAR hotel. Hier werd ik warm ontvangen door het hele team, dat bestond uit een internationale groep van zes vrouwen en zeven mannen, allemaal tussen de 18-30 jaar, uit verschillende landen als Engeland, België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Bulgarije. Ik merkte al gauw dat dit een hecht groepje was, de gezelligheid spatte er aan alle kanten vanaf!

Gezelligheid aan het ontbijt

Iedereen stond vroeg op om te beginnen met een dosis cafeïne voor we aanschoven bij het ontbijtbuffet in het hotel. Gelijk kwamen er juichende, giechelende en dansende kinderen op mijn collega’s afgestormd. “Tom, wat gaan we vandaag doen? Ik wil weer vlaggetje veroveren!” het roerei vloog bijna van Tom´s bord af toen het jongetje aan zijn shirt begon te trekken. Het was overduidelijk: de kinderen werden bijna hysterisch bij het zien van hun vakantievrienden. Zelfs de ouders kwamen naar ons toe om een praatje te maken en uitgebreid over hun spierpijn te vertellen na de Fitness & Welzijn work-out van de vorige dag.

Aan de bak met het programma

Na het ontbijt volgde een teammeeting met de hoofdanimator om het entertainment programma van de dag door te nemen en taken te verdelen. Dat programma zag er als volgt uit:

Animatie Programma
09:00-09:30 – Team Meeting
10:00-13:00 – Star Fit & Fun, Starfriend Activities, Miniclub, Maxiclub & Teenclub*
13:00-15:00 – Pauze en diverse andere taken
15:00 – 17:00 – Star Fit & Fun, Starfriends Activities, Miniclub, Maxiclub & Teenclub*
18:00 – Avondvoorstelling promotie
20:30 – Minidisco
21:30 – Avond show
* Extra activiteiten (tegen betaling): Watersport, avontuurlijke sporten, water excursies, speedboten, zeilen of catamaran zeilen, duiken, snorkelen, kajakken, paardrijden, speleologie, fietsen en shows.
* Star Fit & Fun: Fitness class, aqua gym, body balance.
*Starfriend: Voetbal, Volleybal, Darts, Boogschieten, Pétanque, Basketbal en gratis Scuba Diving trial in het zwembad.
*Babyactiviteiten: 0-3 jaar
*Miniclub: 4-7 jaar

*Maxiclub: 8-12 jaar
*Teenieclub: 13-17 jaar (juli t/m augustus)
Tegen betaling – zwemles (mei t/m september) en ponyrijden. Zwemlessen zijn 30 minuten per dag gratis (wel s´ochtends) en worden begeleid door een extern bedrijf.

Miniclub

Genoeg ruimte om te spelen bij Starfriends

Zoveel leuke dingen te doen! Ik begon de ochtend bij de vrolijk ingerichte Miniclub en met mijn oppas ervaring keek ik ernaar uit om de kinderen te ontvangen. Ik ontving de ouders met de kleintjes en tekende de presentielijst af, waarop ook details zoals allergieën werden genoteerd. De kinderen knutselden erop los met het thema ‘natuur’ en ik maakte kennis met de “Starky Game”! De kinderen dansten erop los en zongen mee in verschillende talen met Starky & Stella CD´s uit de Iberostarmusic collectie. Als grote verrassing kwamen Starky & Stella zelf nog even gedag zeggen!

Een animator zit nooit stil

Hoewel er in het schema 2 uur lunchpauze stond hadden we uiteindelijk een half uurtje om te lunchen in de personeelskamer. Even bijtanken! En gelijk weer door met andere taken. Zo moesten bijvoorbeeld de kostuums voor de avondshow gewassen worden en de posters in het resort vervangen worden. Een animator zit nooit stil!

Wat wens je nog meer?

Vervolgens deelden we handdoeken uit bij het zwembad. Daar sprak ik met een familie uit Amsterdam, die al voor de derde keer in het hotel verbleef. De vader vertelde: “We vinden het hier heerlijk, we genieten echt! En de kinderen zijn ook de hele dag vermaakt. Ze zijn niet weg te krijgen bij jullie of het zwembad. Wat wens je als ouders nou nog meer zo onder de zon?” Daar heeft meneer een goed punt!

Starfriend spelmiddag

Door de Starfriends hoef je je nooit te vervelen

Door de Starfriends hoef je je nooit te vervelen

De rest van de middag bevond ik me tussen de Starfriend collega’s die allemaal verschillende spellen voor iedereen vanaf 13 jaar begeleidden, van volleybal tot pétanque en boogschieten. Het viel me op dat mijn collega’s veel werden aangesproken door de ouders met vragen en complimenten. Tot 17.30 werd er gespeeld en was het snel opruimen en voorbereiden voor de avond. Dit betekende vlug het dansje en de songtekst instuderen die we om 18:00 uur op zouden voeren voor het restaurant.

Genieten van de avond

Zo gezegd zo gedaan en daar stond ik dan, te dansen en zingen met Starky & Stella en de rest van het team. Ik kreeg spontaan weer energie toen ik de blije gezichten in het publiek zag. Na het diner dansten de kinderen op Starky & Stella Hits liedjes en nummers uit de Iberostar mini-disco hits-collectie, terwijl de ouders genoten op het terras. Als kers op de taart begon om 21:30 het ware spektakel voor de volwassenen: de musical. Ik keek van achter de schermen naar de gasten en dacht bij mijzelf “Zo hoort het op vakantie, bijkomen en genieten van het nu”.

Conclusie: dubbel en dwars waard

Wauw, er komt meer bij kijken als animator dan ik had gedacht. Gasten zien jou als een aanspreek punt en komen naar je toe ook met vragen die niet bij de functie horen. Zo leer je omgaan met onverwachte vragen en breng je de gasten een goede oplossing. Het is een baan waarbij je je aan een schema moet houden en best een verantwoordelijkheid hebt, maar ik raad iedereen aan om het een keer te mee te maken. Durf jezelf te zijn en leer allemaal leuke mensen kennen.

Ik was kapot aan het einde van de nacht, maar dat was het dubbel en dwars waard. Het was heerlijk om die glunderende ogen van de kinderen te zien en vooral die van de ouders die het stiekem nog meer naar hun zin hadden!

IBEROSTAR Club Cala Barca; een paradijs voor kinderen, waar de ouders ook weer even kind kunnen zijn.

IBEROSTAR

  Vivian Zitman

  Vivian Zitman

  Hi, ik ben Vivian Zitman en werk als Key Account Manager bij IBEROSTAR Hotels & Resorts. Ik reis graag naar (verre) landen waar ik kan genieten van de natuur, nieuwe mensen en hun dagelijkse werkzaamheden leer kennen en waar ik me volledig kan onderdompelen in hun cultuur.

  Geen reacties

  Reageer nu

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.