Eten en drinkenVakantieblogs

Turks recept voor Hünkar begendi

SENTIDO chef-kok Okan Erbas kookt de sterren van de hemel in SENTIDO Zeynep Resort en SENTIDO Zeynep Golf & Spa in Belek, Turkije. Zijn favoriete gerecht? Hünkar begendi! Hünkar begendi betekent “de Sultan vond het lekker” en heeft z’n naam waarschijnlijk gekregen doordat sultan Murad IV (1612–1640) een liefhebber van het gerecht was. Ook SENTIDO-kok Okan Erbas is fan en deelt met jullie zijn overheerlijke Hünkar begendi recept!

Hünkar begendi

Hoofdgerecht voor 4 personen

Boodschappenlijst:

  • 5 aubergines
  • 1 kilogram lams- of rundvlees
  • 2 uien
  • 2 tomaten
  • 4 theelepels zout
  • 2 theelepels zwarte peper
  • 1 groen pepertje
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 200 ml gekookt water
  • 300 ml melk
  • 50 gram roomboter
  • 3 eetlepels bloem
  • ½ kopje harde Turkse kaas (of parmezaanse)
  • sap van een halve limoen
  • ½ kopje peterselie

Bereidingswijze:

1. Maak kleine sneetjes in de aubergines en leg ze 10 min. in een oven op 220 graden.

2. Draai ze om en bak ze nog eens 10 min., tot de schil goed gebraden is en de binnenkant zacht.

3. Bak de kleingesneden uien in olie. Voeg als de uien bijna gaar zijn het in blokjes gesneden vlees toe. Roer om op niet te hoog vuur tot het vlees bijna gaar is.

4. Voeg de groene peper, de gepelde tomaten en 2 theelepels zout toe en bak totdat de tomaten van kleur veranderen.

5. Giet nu gekookt water erbij en laat nog 30–45 min. sudderen.

6. Hak het vlees van de aubergines klein en meng het met het limoensap.

7. Maak een roux met de boter, bloem en warme melk en voeg de auberginepasta toe. Warm een paar minuten door. Voeg dan zout, peper en kaas toe. Meng goed en laat nog 4 min. sudderen.

8. Leg de auberginepuree op het bord, daarop het suddervlees met saus, besprenkel met peterselie en geniet als een sultan…

Meer smakelijke tips voor de fijnproever? Duik dan ook eens in het paella recept onderaan dit blog en breng de smaak van vakantie naar jouw keuken!

    Okan Erbas

    Okan Erbas

    Hallo, ik ben Okan Erbas. Mijn passie voor koken begon bijna 30 jaar geleden. Inmiddels werk ik al meer dan 6 jaar als chef-kok bij SENTIDO Hotels & Resorts. In het koken kan ik al mijn creativiteit kwijt.

    Geen reacties

    Reageer nu

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.