BestemmingenEten en drinkenTurkijeVakantieblogs

De Turkse keukengeheimen van SENTIDO chef-kok Erbas

Okan Erbas is de chef-kok van SENTIDO Zeynep Resort en SENTIDO Zeynep Golf & Spa in Belek, Turkije. Al zes jaar zorgt hij ervoor dat in het hotel de heerlijkste Turkse gerechten op tafel komen. De SENTIDO formule staat bekend om de uitstekende keuken, waarin het gebruik van verse ingrediënten centraal staat. Okan gebruikt dan ook de mooiste lokale producten in zijn gerechten. We stelden hem een aantal vragen:

Hoe is jouw passie voor koken ontstaan?
Eten SENTIDO

“Toen eind jaren ’80 het toerisme in Turkije opkwam, was het een logische stap om daar in mee te gaan. Ik ben naar de school voor toerisme gegaan. In het koksvak kon ik het beste mijn creativiteit kwijt. Inmiddels werk ik al 28 jaar als kok.”

Wat maakt de Turkse keuken zo bijzonder? Kun je een geheim onthullen?

“De Turkse keuken is een smaaksensatie, waarbij veel kruiden en specerijen samenkomen. Er zijn veel invloeden uit het oude Mesopotamië in terug te vinden; daardoor zitten er Chinese, Turkse en Franse elementen in. Het mooiste aan de Turkse keuken is de creatieve manier waarop verse groenten, vlees en kruiden worden gecombineerd. Bovendien is Turks eten vaak heel gezond!”

Wat kan een gast in een SENTIDO-hotel verwachten van de keuken?

SENTIDO heeft een culinaire naam hoog te houden. Gasten vinden er het beste van het beste. De gerechten worden met zorg bereid en alleen de beste producten worden gebruikt, geleverd door de beste bedrijven. Gasten genieten in een SENTIDO-hotel in Turkije van zowel traditionele Turkse gerechten als meer Europese varianten. Zo is er voor iedereen genoeg te vinden in de buffetten.”

Hoe zorg je ervoor dat de kwaliteit goed blijft als je voor zoveel gasten moet koken?

“De producten die wij geleverd krijgen worden allemaal grondig gecontroleerd, zodat we zeker weten dat we met goede producten werken. We maken alle gerechten maximaal een dag van tevoren klaar, zodat we de versheid kunnen garanderen. Alles wat in onze keuken wordt gemaakt houden we bij, zodat we precies weten hoeveel er wordt gemaakt en opgegeten. De ‘restjes’ gooien we niet weg: dat wordt gebruikt als veevoer. Zo kan ook onze omgeving profiteren van het hotel.”

Welke producten gebruik je graag in jouw keuken?

“Ik maak gebruik van verse lokale groenten. Deze worden dagelijks direct van het land bij me aangeleverd. Met de Turkse producten zijn ontzettend veel gerechten te maken. Met een aubergine bijvoorbeeld zou ik zo al 100 verschillende mogelijkheden kunnen bedenken! Verder gebruik ik veel lam, maar ook vis en kalf. Uiteraard mogen kruiden en specerijen niet ontbreken.”

Welk Turkse gerecht is jouw specialiteit?
Hünkar begendi

“Mijn passie ligt vooral in het koken op zich, niet bij een bepaalde specialiteit. Uiteraard heb ik wel een favoriet gerecht om te maken: hünkar begendi. De combinatie van de verschillende smaken (aubergine, lam, ui en melk) is fantastisch. Veel gasten zijn dol op mijn Turkse stoofpotje met lam. Doordat het vlees in het groentevocht wordt gestoofd blijven de smaken extra goed behouden.”

Sta je op je vrije dag ook thuis in de keuken? En zo ja, wat maak je dan?

“Ik hou enorm van mijn vak, maar thuis mag mijn vrouw koken. Ik heb haar opnieuw leren koken en al mijn kennis bijgebracht. Nu maakt ze de heerlijkste gerechten! Voor feestdagen vind ik het wel leuk om me in de keuken thuis uit te leven. Dan maak ik lekkere verse vis en zorg ik ervoor dat alles er piekfijn uitziet.”

Benieuwd naar het favoriete gerecht van de chef? Lees verder op het blog voor Okan zijn geheime recept voor een heerlijke Turkse hünkar begendi.

 

  Okan Erbas

  Okan Erbas

  Hallo, ik ben Okan Erbas. Mijn passie voor koken begon bijna 30 jaar geleden. Inmiddels werk ik al meer dan 6 jaar als chef-kok bij SENTIDO Hotels & Resorts. In het koken kan ik al mijn creativiteit kwijt.

  Geen reacties

  Reageer nu

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.