BestemmingenGriekenlandVakantieblogs

Vluchten naar Kos?

Donderdag vroeg in de ochtend ben ik gevlucht naar Kos, weg uit de hectiek van mijn dagelijkse leven. Uit de media begreep ik dat het eiland overspoeld is met andere vluchtelingen. Wat een ellende, dacht ik, dat je moet vluchten voor je eigen veiligheid en ik voelde me bezwaard omdat mijn vlucht puur uit luxe bestaat. Op uitnodiging van Neckermann kreeg ik, samen met andere reisagenten, de kans om de situatie met eigen ogen te bekijken en de sfeer te proeven op het eiland. Mijn ervaringen op Kos deel ik graag met jullie.

Kos op de fiets
Na een dagje acclimatiseren trokken we er per fiets op uit. De fiets is echt het ideale middel om je te verplaatsen op het eiland, zoals ook het blog “Ontdek Kos op de fiets” beaamt. Goede fietspaden, redelijk vlak eiland en de bewoners houden rekening met je. Met de wind door onze haren en de zon op onze rug reden we door het centrum van Kos-Stad, langs de boulevard richting het politiebureau. Daar zou de vluchtelingen invasie plaatsvinden…

De vluchtelingen invasie van dichtbij
Onder een paar platanen zagen wij een handjevol vluchtelingen, die rustig zaten te wachten. Te wachten op een stempel om door te mogen reizen naar het vasteland. Als je niet van het probleem wist, zou het niet eens opgevallen zijn. Ook de rest van onze trip hebben we geen vluchteling gezien en al helemaal geen overlast ervaren. Hoe is het mogelijk dat de media dit zo anders in beeld brengt, terwijl de Griekse bestemmingen zo veel meer te bieden hebben en de gastvrijheid enorm is! Bekijk vooral mijn filmpjes voor een indruk van het straatbeeld op Kos.

Kos Paradise Beach

Prachtig uitzicht over Paradise Beach

Paradise Beach
Nieuwsgierig naar wat Kos te bieden heeft, trekken we er de komende dagen op uit. Wat mij het meest verraste, waren de prachtige zandstranden en baaien in het zuidwesten van het eiland. Wij kregen de mogelijkheid een paar uurtjes te chillen op Paradise Beach, een aanrader! Aangekomen bij Paradise Beach hebben we eerst van het adembenemende uitzicht genoten, waarna we aan de afdaling begonnen naar het strand. Een krakende oude houten trap bracht ons bij een sfeervolle beachbar en het heerlijke zandstrand. Helder water en geen waterschoentjes nodig! En dat op een Grieks eiland! Blij verrast!

Trip langs de kustlijn
De volgende dag hadden we het voorrecht om het eiland te verkennen met een huurauto van Sunny Cars. Wij, als reisagenten, wilden het maximale “Kos gevoel” uit deze dag slepen. Op pad! Langs de kustweg in het noordoosten bezochten we de gezellige badplaatsen die Kos te bieden heeft. En wist je dat kitesurfers ook hun hart kunnen ophalen aan de kust van Kos? Aan de noordwestkant van het eiland vind je de juiste woei om heerlijk te kunnen surfen. Weer een ervaring rijker!

De bergen in
Vervolgens op naar het bergdorpje Pyli. Hmmm……dit valt ons een beetje tegen, hier hadden we meer van verwacht. Later bleek uit de ervaringen van onze collega-reisagenten, dat een bezoekje aan het bergdorpje Zia zeker meer de moeite waard is. Door naar de warmwaterbron Embros. Wat een bizarre ervaring! Het water ruikt naar zwavel en is boven de 40 graden Celsius. Dit terwijl de bron in open verbinding staat met de zee. De klim terug naar boven is heftig, maar te doen. Goh, wat hebben we veel gezien, geroken en gevoeld! De dag sluiten we af met een etentje in een lokaal Grieks/Turks restaurantje in Platani, waar we wederom gastvrij ontvangen worden.

Tot slot
Wat ik persoonlijk een beetje mis op Kos is de typisch Griekse sfeer van de witte huisjes met de blauwe luikjes, een beeld wat ik vooraf had. Toch heb ik Kos ervaren als een veelzijdig, verrassend eiland. De gastvrijheid van de Grieken loopt als een rode draad door deze ontdekkingsreis!

 

 

Yamas!

 

Noot van de redactie: voor actuele informatie over de situatie in Griekenland, kijk hier.

  Monique van Hoogenhuizen

  Monique van Hoogenhuizen

  Hallo, ik ben Monique en werk bij VakantieXperts Breda Princenhage. Sinds begin jaren 90 ben ik werkzaam in de reisbranche en ik zorg er graag voor om de mensen een onvergetelijke vakantie te adviseren.

  3 reacties

  1. Rob van Meer
   20 juni 2015 at 09:47

   Kos, het eiland waar mijn uit de hand gelopen Griekse fietsverslaving is begonnen! :))

  2. Esther Boerhof
   22 juni 2015 at 16:28

   Hoi Rob,
   dat is ontzettend leuk om te horen! Als kenner, heb jij vast nog tips voor andere vakantiegangers over bezienswaardigheden/strandjes/terrassjes die men op de fiets kan bezoeken? Lees het graag!
   Groeten,
   Esther namens Neckermann reizen

  3. Rob
   11 juli 2015 at 19:46

   Hoi Esther,

   bedankt voor je reactie. Ik heb me ooit eens aangemeld als gast blogger. Gezien mijn fietservaring op 9 verschillende eilanden (bijna 10.000 km) heb ik heel wat gezien en te vertellen. Kos heb ik in 2007 ontdekt, dus dat is alweer even geleden. Kwa bezienswaardigheden kom ik niet veel verder dan wat een ANWB boekje zou aanraden. Wel kan ik de fietsboekjes van Bertus Legebeke aanraden voor mooie tochten over de eilanden. Ik heb mijn hart verloren aan Corfu. Inmiddels zes keer ‘rondgefietst’. Het is hét eiland voor de gevorderde fietser. Wordt dat mijn blog? 😉

  Reageer nu

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.