ActiefBestemmingenEgypteVakantieblogs

Zon, koraal, kamelen en falafel in Egypte

Droom je van witte stranden, een ik-ga-niks-meer-doen-vakantie of juist een avontuurlijke vakantie? Egypte heeft het allemaal. Saba el geer (goedemorgen) mijn naam is Frieske en ik ben een blije Neckermann host in Marsa Alam. Dit is een prachtige streek aan de kust van Egypte, op 271 km ten zuiden van Hurghada. Ik vertel je graag over de activiteiten die je hier kunt doen in de prachtige omgeving!

Ten eerste, wist je dat…

Frieske-selfie

Hoi! Ik ben Frieske

 • Marsa Alam 10.000 inwoners telt, waaronder enkele oude stammen zoals de Bedouin, mensen die nog heel gelukkig diep in de woestijn leven zonder elektriciteit of stromend water?
 • er vier onbewoonde eilanden zijn, omringd door prachtig ongerept koraal, en dat je er één kunt bezoeken om het witte zand tussen je tenen te voelen?
 • je er betaalt met de Egyptische pond? €1,- is ongeveer 8,5 Egyptische pond.
 • men er aan alle kanten van de weg rijdt? De locals kennen de weg vaak op hun duimpje en zo vermijden ze alle kuilen en slecht wegdek wat voor meer comfort zorgt!
 • mijn naam hier niet Frieske is maar Freska? (of habibi, wat liefje, schatje betekent)
 • de mensen bijzonder gastvrij zijn? ‘s nachts om 2 uur voor iemands deur staan om thee te komen drinken is hier heel normaal! Het leven begint hier in de avond tot diep in de nacht. Je hoeft dus niet bang te zijn dat om 2 uur ’s nachts de winkels of restaurantjes dicht zijn! Onbezorgd shoppen en genieten is gegarandeerd.

Erop uit in Marsa Alam

Een greep uit de vele tripjes die je kunt maken in Marsa Alam propte ik allemaal in een tour op twee vrije dagen. Natuurlijk kun je het zelf op vakantie rustiger aan doen met bijvoorbeeld één activiteit op- of om de dag, dan vul je zo een hele week!

Dag 1: ter land, ter zee en in de keuken

tempel-bezoek-marsa-alam

Prachtige beelden bij ons tempel bezoek in Marsa Alam

De eerste dag beginnen we rustig met wakker worden op een boot en zwemmen tussen de wilde dolfijnen. Vanaf de boot zijn de ongerepte koraal- en anemoon riffen te bewonderen. Terug aan land gaan we op ontdekkingstocht in de omgeving op een quad. We bezoeken één van Egypte haar oudste tempels en piramides. De dag vliegt voorbij en we rusten uit aan de prachtige Nijl met adembenemend uitzicht. Natuurlijk kunnen we ons avontuur niet eindigen met een lege maag, dus proeven we de lokale keuken voor we na een strandwandeling onder de prachtige sterrenhemel gaan slapen.

De Egyptische keuken

Door de talrijke overheersers van Egypte is de Egyptische keuken een mix van de Griekse, Turkse, Libanese, Palestijnse en Syrische gerechten. Brood is erg geliefd en wordt op diversen manieren bereid. De meest voorkomende manier om brood te eten is als een sandwich gevuld met bonenpasta en kofta (vlees, mijn favoriet) of falafel met komkommer en tomaten salade. Andere traditionele gerechten omvatten vele soorten hummus, kaas, vlees of ‘stoofpotjes’ met vlees, groeten en aardappels. Dit alles wordt vaak geserveerd met rijst, brood of (bonen) salade met komkommer en tomaat.

Dag 2: woestijnsafari en Hurghada ontdekken

Onze chauffeur op woestijnsafari

Onze chauffeur op woestijnsafari

De volgende dag gaan we op woestijnsafari. We rijden met een jeep naar een natuurreservaat diep in de woestijn. Hier rijden we rond in het rode stuifzand tussen de wilde kamelen en krijgen we onderweg een heerlijke lunch bij de locals! Tegen het eind van de middag rijden we richting Hurghada om heerlijk te struinen in de mooie winkelstraatjes. Ik kijk mijn ogen uit met de ‘speciale lading’ van de busjes die voorbij rijden (zie de foto’s!). In Hurghada genieten we van diverse lokale gerechten in de gastvrije cafés en restaurantjes met gezellige Arabische muziek. Nederlanders zijn over het algemeen echte toetjeseters, dus proberen we alle lekkernijen uit voor we nog een keer met zijn allen de Rode Zee in springen om af te koelen voor we terug naar het resort gaan.

Toetjesfeest

Freska uit de supermarkt

Freska uit de supermarkt

Naast de lokale keuken houden ze in Egypte ook van zoetigheid. Een lokale lekkernij is bijvoorbeeld Om Ali, filodeeg (of een croissant) gedrenkt in melk met kokos, suiker en nootjes die vervolgens geflambeerd is. Freska (mijn bijnaam hier!) is ook smullen: een van bladerdeeg gemaakt koekje met heel veel honing, suiker en jam en soms ook chocolade. Er zijn diversen soorten Freska en ze verkopen het ook in de supermarkt. In het noorden, in Alexandrië, kun je verse Freska op het strand kopen. Loopt het water je al in de mond?

Chroukran!

Om de Egyptenaren te bedanken voor hun gastvrijheid zeggen we aan het einde van de tour; choukran! (Dankjewel) en leren het antwoord: Afwan (graag gedaan). Met ons hart en hoofd vol mooie herinneringen zeggen we gedag (masa lemma). Zelf eens op ontdekking in Egypte? Bekijk het Neckermann aanbod voor een heerlijke vakantie naar de zon.

  Frieske van der Meer

  Frieske van der Meer

  Saba el geer (goedemorgen) mijn naam is Frieske en ik ben een blije Neckermann host in hotel Three Corners Sea Beach in Marsa Alam. Ik neem je graag mee op avontuur naar de wereld haar wonderen in Egypte, in het land of onder water!

  Geen reacties

  Reageer nu

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.