BestemmingenCanarische EilandenEten en drinkenSpanjeVakantietips

10x smakelijke specialiteiten van de Canarische Eilanden

In de keuken van de Canarische Eilanden komen mediterrane en exotische invloeden samen. Je vindt er al het goede van de Spaanse keuken, verrijkt met exotische ingrediënten uit de Arabische, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse keuken, zoals komijn, saffraan en bananen. Van paella tot geurige soepen en tongstrelende desserts, het water loopt je in de mond met deze 10 specialiteiten van de Canarische eilanden!

Canarische klassiekers

Veel klassieke Canarische gerechten worden geserveerd met een aantal specialiteiten dat vaak niet eens op de kaart staan. Ze zijn gemaakt van verse ingrediënten die afkomstig zijn van de archipel zelf.

1. Gofio

Gofio wordt gemaakt van geroosterd meel van tarwe, gerst, maïs of kikkererwten. Tot een forse bal gekneed als brood bij de maaltijd, maar de Canaren eten het ook met melk als ontbijt, in de soep of als bijgerecht bij vis- en vleesgerechten. Beroemde koks maken zelfs gofio-ijs!

Papas Arrugadas

Papas Arrugadas, een beetje gerimpeld maar o zo lekker

2. Papas arrugadas

Een opmerkelijke specialiteiten van de eilanden is papas arrugadas, gerimpelde aardappelen die in de schil gekookt worden in zeewater, zodat ze een zout korstje krijgen. De aardappelen zien er misschien een beetje zielig uit, maar smaken heerlijk in combinatie met een goede mojo.

3. Mojo

Mojo is een sausje in verschillende varianten, op basis van olie en azijn, en is niet weg te denken uit Canarische maaltijden. Mojo picó is de pittige rode versie, met rode pepertjes en gedroogde paprika’s. Mojo verde is de groene variant, met vooral veel peterselie dus milder van smaak.

4. Soep op de Canarische Eilanden

Canaren maken heerlijke soepen die potaje of caldo worden genoemd. Potajes worden vaak bereid met spek, groenten, aardappelen en/of witte bonen tot voedzame maaltijdsoep. Een bijzondere, rijk gevulde minestrone-achtige soep waar de Canaren erg trots op zijn is rancho canario. Caldos zijn over het algemeen wat lichter en staan vaak als voorgerecht op de kaart.

5. Super verse vis

Dagelijks brengen de Canarische vissers verse vis, schelp- en schaaldieren binnen in hun netten. Papegaaivis, zeebaars, kabeljauw, murene, tonijn en mosselen liggen dezelfde dag nog in de pan of op de grill. Een apart visgerecht is sancocho canario, een schotel van zoute mero cherne (zeebaars) of bacalao (kabeljauw) geserveerd met zoete aardappelen en banaan.

6. Liever vlees

Ook de liefhebbers van vlees komen ruimschoots aan hun trekken tijdens een vakantie op de Canarische Eilanden. Op het menu staan naast rund- en varkensvlees specialiteiten van konijn en geit. Probeer conejo de salmorejo (gemarineerd konijn dat gestoofd wordt in een pikante saus), chuletas (koteletten van varkensvlees of geitenvlees) of cabrito de cabra en salsa (geitenvlees dat is gemarineerd en daarna gebakken).

Rancho Canario

Rancho Canario

Eilandspecialiteiten

7. Tenerife: Cobana banana

Een heerlijke rumlikeur, vervaardigd van zongerijpte Cobana-bananen. In het buffet van hotel Luabay Costa los Gigantes op Tenerife en op de terrasjes rondom kun je deze en andere specialiteiten zeker uitproberen!

8. Fuerteventura: Majojero

Een mild geitenkaasje met een subtiele smaak van marjolein; heerlijk op een toastje bij een glaasje wijn met ondergaande zon op Fuerteventura.

9. La Gomera: Miel de palma

Tongstrelende palmhoning; eilanders beweren dat je langer leeft als je er elke dag een lepeltje van neemt! Neem een neut Ron de miel, een zoete honingrum waar deze palmhoning voor gebruikt is.

Om het af te leren

10. Zoete desserts

Op de Canarische Eilanden is de maaltijd niet compleet zonder een zoete afronding. Populair bij het hele gezin is roomijs overgoten met bienmesabe (‘smaakt me goed’), een goddelijke saus van amandel, citroenschil, suiker en eieren. Ook heel geliefd is huevos mole, een pudding gemaakt van eierdooiers, opgeklopt met suikersiroop en kaneel.

Wij dromen helemaal weg bij al dat lekkers op de Canarische Eilanden… Welke specialiteit zou jij het liefst meteen proberen?

    Jolijn Koopmans

    Jolijn Koopmans

    Hoi allemaal, ik ben Jolijn. Nieuwe landen ontdekken, lokale gerechten en wijn uitproberen, dat vind ik het ultieme genieten. Als ik daarnaast ook nog lekker sportief de natuur in kan, dan is mijn vakantie helemaal geslaagd!

    2 reacties

    1. Ine
      9 maart 2015 at 12:54

      De papas arugadas met mojo pico en conejo

    2. Jolande Duiker
      10 maart 2015 at 17:15

      De specialiteit die ik op Gran Canaria heb gegeten stat er helaas niet bij.
      Dat is Chipirones alla plancha. Dit is gegrilde baby inktvis met veel knoflook en peterselie. Heerlijk bij de papas arrugades con mojo.

    Reageer nu

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.