BestemmingenBucketlistCanarische EilandenGriekenlandSpanjeVakantietips

Bucket list: de Teide en de Samaria kloof

Ik was lang niet op avontuur geweest waardoor de reiskriebels opborrelden. Dus besloot ik mijn reis bucket list te raadplegen op zoek naar mijn volgende bestemming. Mijn voorwaarden: actief van de omgeving genieten om mijn gedachten op nul te zetten. Wandelen leek mij wel wat, dus boekte ik twee avontuurlijke bestemmingen van mijn lijstje: Tenerife en Kreta.

Bucket list 1: De Teide beklimmen op Tenerife

Vanuit mijn vliegtuigraampje bewonderde ik al de wisselende landschappen van Tenerife: van vulkanen tot groene nationale parken en gouden zandstranden aan een prachtige blauwe zee. Dit eiland belooft wat… Maar voor de stranden kwam ik niet, ik wilde de Teide beklimmen! Men zegt dat je Tenerife niet hebt ontdekt als je deze niet hebt beklommen. Dus boekte ik een wandeltrip naar de top, een kuiten brekende klim tot wel 3,200 meter hoogte!

Naar de start
Met drie andere thrillseekers werd ik om 7 uur opgehaald bij het hotel. De voorgereden Range Rover (Safari feeling!) bracht ons naar het gebergte, een rit van zeker een uur over slingerwegen. Aangekomen bij Montaña Blanca, ons beginpunt van de wandeling, werden wij warm ontvangen en uitvoerig geïnformeerd over wat ons te wachten stond op de Teide.

Teide Tenerife

De Teide op Tenerife, dat is een beste klim!

Flinke klim
We begonnen op zo´n 2,300 meter hoogte en na een tocht van 4km zaten we al op 2680 meter! Overal waar ik keek glinsterden de met lavagruis bedekte rotsen in de zon. De grote rotsen bleken de Huevos del Teide genoemd te worden. Op 2,700 meter hoogte begon de klim richting de Teide pas écht. Het pad werd steeds steiler en zigzagde omhoog. Na een flink stuk klauteren bereikten we Refugio de Altavista, een pand op 3,260 meter hoogte, bedoeld voor noodgevallen. Werd mijn lust naar water en warrige visie van de hitte ook beschouwd als een noodgeval? We klommen stug door.

On top of the world
“Nu komt het leukste gedeelte” zei de gids: een klim over donkere gestolde lava stenen naar boven! Na een uurtje vetverbranding voor gevorderden kwam de top van de Teide in zicht en kwamen wij bij de Rambleta: het allerhoogste punt dat je zonder licentie mag bewandelen. Trots, voldaan en best een beetje opgelucht bereikte ik de top, en voelde me helemaal on top of the world!

Nadat we van het uitzicht genoten heb ik mijn benen beloond door lekker lui de kabelbaan naar beneden te nemen. De Range Rover bracht ons weer naar het hotel, waar ik meteen een verkoelende duik in het zwembad nam.

TIP: IBEROSTAR op Tenerife
Wil jij ook in de ochtend op een vulkaan staan en s´middags genieten aan het strand op een ligbedje? IBEROSTAR Las Dalias en IBEROSTAR Bouganville Playa zijn twee hotels op Tenerife, beide onlangs gerenoveerd en slechts een uurtje afstand van de Teide. De perfecte locatie dus om actief van een actieve vakantie te genieten! Ben je op zoek naar méér luxe, overweeg dan IBEROSTAR Anthelia.

Bucket list 2: Trektocht door de Samariakloof op Kreta

Het imago van ´Cherso´ deed me twijfelen, maar de natuur op Kreta moest adembenemend zijn. Ik huurde een auto op het vliegveld en ging op ontdekking uit over de slingerende bergweggetjes. Deze voerden mij naar schilderachtige valleien vol olijf- en vijgenbomen. Rond het eiland rijden was een belevenis op zich, maar mijn missie was om de Samaria kloof te bewandelen.

Samaria Kloof op Kreta

Hoge rotswanden en smalle doorgangen

Wist je dat…
Wisten jullie dat de Samaria kloof de smalste kloof ter wereld is? En met 16km ook de langste natuurlijke kloof in Europa? De kloof is populair bij actieve toeristen en is toegankelijk van mei t/m oktober. Ik nam de bus van Chora Sfakion naar Chania (startpunt) om op eigen houtje aan de uitdagende wandeling te beginnen. Er zijn overigens ook georganiseerde excursies naar de Samaria kloof die je vanuit je hotel op Kreta kunt boeken.

Pittige afdaling naar Samaria
Vanaf het startpunt moet je eerst 1200 meter afdalen, een pittig begin van de wandeling van ongeveer 16km (4 tot 6 uur). Halverwege de wandeling kom jij bij het verlaten dorp Samaria, waarnaar de kloof is vernoemd. Dit was voor mij de ideale plek om even te pauzeren en te genieten van het moment. In 1962 werden de bewoners van het dorp verjaagd omdat het gebied een Nationaal Park werd. Nu worden de kleine, bijzondere huisjes alleen nog maar bewoond door bewakers.

Een tocht om niet te missen als je op Kreta bent
Onderweg kom je kleine houten bruggetjes en loopplanken tegen, om natte voeten te voorkomen in het voorjaar. Er zijn plekken waar de kloof maar drie meter breed is en de rotswanden wel 500 meter hoog! Het was een avontuurlijke en spannende tocht en met de smalle en ruige paden zeker geen makkelijke wandeling. Mocht je het niet meer volhouden, dan vind je onderweg wel een ezel om je te dragen. Hoe Grieks wil je het hebben? Eenmaal thuis deed elke lichte helling of trap mijn herinnering opleven dankzij de spierpijn;-).

TIP: IBEROSTAR op Kreta
Wil je de Samaria kloof bewandelen en daarna jezelf trakteren op een cocktail onder de sterren? Verblijf dan in IBEROSTAR Creta Marine of IBEROSTAR Creta Panorama & Mare. Deze exotische hotels liggen direct aan zee. Neem je glaasje mee naar het strand en geniet van het imposante uitzicht en de zon die langzaam zakt. Zo kom je heerlijk bij van de intensieve wandeling.

IBEROSTAR Hotels & Resorts logo

Mijn suggestie voor jouw reishonger? Pak een pen en papier en maak je eigen reis bucket list. Hang ´m boven je bed en doe zo nu en dan iets wat op die lijst staat. Trust me, you won´t regret it!

  Vivian Zitman

  Vivian Zitman

  Hi, ik ben Vivian Zitman en werk als Key Account Manager bij IBEROSTAR Hotels & Resorts. Ik reis graag naar (verre) landen waar ik kan genieten van de natuur, nieuwe mensen en hun dagelijkse werkzaamheden leer kennen en waar ik me volledig kan onderdompelen in hun cultuur.

  Geen reacties

  Reageer nu

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.