BucketlistCanarische EilandenEgypteKaapverdiëVakantietips

Mee met de waterdieren

Het onderwaterleven wemelt van de prachtige vissen, koralen en kleuren. Waar kun je welke dieren spotten en hoe kom je zo dicht mogelijk bij ze in de buurt? Van de trage zeeschildpadden op Sal tot de dartele dolfijnen rond Tenerife, wij laten je weten waar je moet zijn om deze wonderlijke dieren te aanschouwen!

Lunchen met dolfijnen
dolfijn

Tenerife is een échte hotspot voor het zien van dolfijnen. In de Grote Oceaan rond dit Canarische eiland komen maar liefst 27 verschillende dolfijnensoorten voor! De boottocht brengt je in ieder geval naar de dolfijnen, en meestal zijn er ook nog walvissen te bewonderen. Een leuk extraatje! Een ervaren gids vertelt je alles over het leven van de dieren en onderweg heb je gelegenheid om op mooie locaties het verkoelende water in te duiken. Het zeewater is hier kristal helder, dit maakt het de perfecte plek voor snorkelen! Kies voor de glasboot ‘Tenerife Dolfin’ als je comfortabel vanaf je zitplaats het leven onder water wilt kunnen observeren. Als je van zeilen houdt en het leuk vindt om ook Los Gigantes (de imposante, 600 meter hoge rotskliffen aan de westkust van Tenerife) te bekijken, kies dan voor een enorme catamaran.

Zwemmen met haaien…
Zeekoe

‘Zwemmen met haaien’ wekt bij de meeste mensen niet direct een positieve reactie. Haaien… dat zijn toch die beesten die mensen aanvallen? Zeker, maar er zijn ook heel veel vriendelijke haaiensoorten die geen enkele bedreiging vormen voor de mens. De Egyptische kust van de Rode Zee herbergt een enorme diversiteit aan onderwaterleven: honderden kleurige vissensoorten, mantaroggen tot wel 6 meter lang, langsnuitdolfijnen en schildpadden bevolken de koraalriffen. In Hurghada of El Gouna maak je een grote kans om te zwemmen met haaien, waaronder witpuntrifhaaien, hamerhaaien en met een beetje geluk zelfs walvishaaien! De schoonheid van de Rode Zee is voor iedereen toegankelijk, want je loopt vanaf het strand zo de helder blauwe zee in. Een andere onderwaterattractie van de Rode Zee zijn de zeekoeien. Zeekoeien zijn plantenetende goeiige lobbesen die rond Marsa Alam te vinden zijn. Ze begrazen de bodem van de zee, net als echte koeien. Op de minder diepe delen van de Rode Zee kun je ze snorkelend heel goed zien.

De maan als wegwijzer voor zeeschildpadden

baby schildpadden

De kleine schildpadjes op weg naar de zee

Op Sal, één van de mooiste ‘zandeilanden’ van de Kaapverdische archipel, kun je de ‘valse’ karetschildpad spotten. Deze zeeschildpad met zijn prachtig gevlekte tekening legt z’n eieren op de stranden en in de zandduinen langs de kust van juni tot september. Sal vormt samen met Boa Vista een van de belangrijkste broedgebieden van de zeeschildpad.

De valse karetschildpad kan meer dan een meter lang worden en tot wel 500 kilo wegen – reusachtig dus! Ze houden zich op in de ondiepe delen van de zee, waar je ze snorkelend en duikend kunt bewonderen terwijl ze door het water zweven. Behandel de schildpadden met respect: ze staan op de lijst van bedreigde diersoorten en mogen dus niet gestoord worden in hun natuurlijke habitat, ook niet op het land. De kleine schildpadjes komen ’s nachts uit hun ei, vaak met honderden tegelijk, en banen zich met hun energieke pootjes een weg naar zee, waarbij ze zich oriënteren op het maanlicht. Een belevenis die je mee moet maken!

Saskia Hazes

Saskia Hazes

Hi, mijn naam is Saskia. Ik werk als marketing communicatie specialist voor Neckermann reizen. Tijdens mijn vakantie ben ik overdag het liefst op of in het water. Daarnaast ga ik ook graag cultuur snuiven. Maar mijn ultieme vakantiegevoel is 's avonds op een terrasje, onder het genot van een cocktail, genieten van het uitzicht.

Geen reacties

Reageer nu

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.