ActiefVakantietips

4 tips voor de echte natuurliefhebber

De natuur brengt de mens tot rust, maar geeft ook de gelegenheid voor vele sportieve activiteiten. Deze prachtige paradox is in Europa in groten getale te vinden, maar wij geven je een aantal tips voor de meest bijzondere plekjes! Kom tot rust tussen de schilderachtige landschappen en wissel dit af met een fietstocht bergopwaarts tussen de groene heuvels. Ontdek hier onze selectie van mooiste bestemmingen waar je dus niet alleen naar hoeft te kijken!

Madeira – de drijvende tuin

Madeira staat vooral bekend als het bloemeneiland, ook wel “de drijvende tuin.” In het voorjaar is Madeira daarom op haar allermooist, het eiland staat vol in bloei met al haar kleurvolle planten en bloemen! De gehele archipel heeft een ongelooflijke variatie aan 1163 plantensoorten, waarvan 113 alleen op Madeira te vinden zijn. Terwijl je door de prachtige flora loopt, kom je ook veel indrukwekkende fauna tegen, zoals de bijzondere vlinders en vogels die continu om je heen vliegen! Madeira is de ultieme plek aan het westelijke palearctic voor zeevogels. Verder zijn er ook ongeveer 20 soorten walvisachtigen te vinden in de buurt van Madeira, waaronder snavelvormige walvissen en potvissen, maar ook andere beesten, zoals de tuimelaar!

Deze waterdieren zijn uiteraard te spotten rondom Madeira. Het eiland biedt de perfecte condities om te duiken of te snorkelen. Pak maar alvast je duikboekje in om het een ander aan waterdieren af te vinken binnenkort! Daarnaast lenen het klimaat en de ligging van Madeira zich ook goed om te surfen en met een beetje geluk zwemt er een dolfijn met je mee! Blijf je liever op het vasteland, op Madeira zijn er tal aan mogelijkheden voor een trekking, hike of trailrun langs de prachtige ‘levada’s’ (irrigatiekanalen) of klim naar de top van de berg Pico Ruivo en geniet van het uitzicht op het hoogste punt van het eiland!

Zuid-Sicilië – de geschiedenis van Italië

De Vallei van de Tempels

Zoals de grote Duitse dichter Goethe eens zei toen hij het land bezochte: ‘Italië zonder Sicilië laat helemaal geen beeld achter in de ziel, pas hier vindt men de sleutel tot het geheel.’ Op Sicilië draait alles om de geschiedenis, natuur en tradities waar Italië bekend om staat.

Zuid-Sicilië verrast bezoekers voortdurend met haar idyllische landschap vol charme dat doorkruist wordt door gigantische bergen en heuvels langs de helderblauwe Middellandse Zee. Het landschap wordt ook nog eens verrijkt met waardevolle archeologische overblijfselen dat het verhaal vertelt over de oorsprong van Trinacria (de Romeinse naam voor Sicilië). De Akragas, ook wel ‘de Vallei van de Tempels’, mag je daarom niet missen. Je maakt hier kennis met de Griekse macht van 2.500 jaar geleden met haar oude monumenten en tempels. Deze plek wordt daarnaast omringd door Italiaanse olijfbomen, amandelbomen, citrusbomen en wijngaarden die tot aan de zee uitstrekken.

Breng ook een bezoek aan de Eolische archipel; die bestaat uit zeven eilanden die historisch verbonden waren met de vulkanen op Sicilië. Hier kun je een duik nemen in de diepblauwe zee en wandelen in de grotten langs de kust. Zuid-Sicilië is de ideale bestemming voor een combinatie van natuur en cultuur!

Kroatië – het land van de parken

Nationaal Park Plitvicemeren

Kroatië staat vooral bekend om haar vele natuurparken waar je het liefst de gehele zomer je tent zou willen planten om een met de natuur te worden.

De grootste trekpleister voor de natuurliefhebbers is het Nationaal Park Plitvicemeren. Dit prachtige park is werkelijk waar een cadeau van moeder natuur en werd in 1979 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet. Het nationaal park is zo’n 266 km groot en gelegen tussen de bergen van Mala Kapela en Plješevica. Hier vind je meren tot wel 46 meter diep en 470 meter lang, met een mix aan blauwe en groene stille wateren die net spiegels lijken. Daarnaast heeft het park meer dan 90 watervallen, waarvan de grootste maar liefst 78 meter hoog is! Uiteraard is er ook erg veel groen met hoge sparren waar wilde zwijnen, herten, beren, wolven, lynxen en meer dan 140 soorten vogels doorheen lopen. Nationaal Park Plitvicemeren is een unieke locatie en een must-see voor de natuurliefhebber!

Bezoek je liever iets minder toeristisch en iets meer actiefs, dan raden wij Nationaal Park Sjeverni Velebit aan. Velebit zorgt voor een prachtig decor voor foto’s, alsof het uit een film komt. Je kunt hier vrijwel alles doen wat je mag verwachten van een nationaal park, denk aan fietsen, wandelen, maar ook een sterrentrekking in de nacht, genaamd Sterren boven Zavizan, voor het mooiste uitzicht op de kosmos! Andere bijzondere parken in Kroatië zijn Mljet, Krka, Risnjak, Paklenica, Kornati Eilanden en Brijuni.

Algarve – unieke natuur langs de kuststrook

Nationaal Park Ria Formosa

In de Algarve schittert de helderblauwe zee naast de droge landweggetjes en knikkende madeliefjes. Aan de rechterkant bevindt zich een klein, leeg strand met een paar roeiboten tot aan het zand, en links zie je een zwerm flamingo’s gemoedelijk eten in de bocht van een prachtige lagune. Het enige wat je hoort zijn de wind door de planten, de golven en de vogels. De kuststroken van Algarve zijn misschien wel de mooiste van Europa!

De Algarve is naast haar prachtige kuststrook met al haar gouden rotsen en kliffen (hallo, Ponta da Piedade!) ook een thuisbasis voor unieke parken. Het Nationaal Park Costa Vicentina biedt onderdak aan vele zeevogels, bedreigde botanische soorten en zeldzame amfibieën; veel van hen bestaan alleen binnen de grenzen van dit park! Dit is een ideale omgeving voor mensen die behoefte hebben aan een ‘off-the-beaten-path’ ervaring of verlangen naar een actievere vakantie: surfen, windsurfen, sportvisserij, duiken, wandelen, vogels kijken en dolfijnen en blauwe haaien spotten.

Dit is ook te vinden in Nationaal Park Ria Formosa met een enorme variatie aan wild leven: van zoetwaterschildpadden en moerasschildpadden tot aan unieke vogels, zoals de purperkoet en de zwarte ibis. Doe een trekking door de vele landschappen van de Algarve om al het wild te bezichtigen, zoals Ponta da Piedade, Castelejo Environmental Trail, Seven Hanging Valleys Trail of Rocha da Pena Trail. In de Algarve vind je vrijwel alles wat je natuurhart begeert!

Waar ga jij naartoe als natuurliefhebber? Laat het ons weten!

  Saskia Hazes

  Saskia Hazes

  Hi, mijn naam is Saskia. Ik werk als marketing communicatie specialist voor Neckermann reizen. Tijdens mijn vakantie ben ik overdag het liefst op of in het water. Daarnaast ga ik ook graag cultuur snuiven. Maar mijn ultieme vakantiegevoel is 's avonds op een terrasje, onder het genot van een cocktail, genieten van het uitzicht.

  Geen reacties

  Reageer nu

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.